![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 10 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Jak mogę zrobić licznik znaków w wpisanym tekście? Chodzi o to, że gracz wpisuje dany text w TextArea i po kliknięciu zlicz wpisuje mu ilość znaków & we wpisanym przez niego tekście. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
JavaScriptem.
Musisz napisać funkcję, która po otzrymaniu zdarzenia onkeypress() na polu textarea będzie sprawdzać, czy wciśnięty klawisz ma kod znaku & i zwiększac licznik o 1. Licznik możesz wyświetlać na bieżąco np. w jakimś div-ie, zmieniając mu w tej f-cji (po sprawdzeniu znaku) zawartość poprzez innerHTML. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak ktoś ma wyłączonego JS? w PHP chyba substr_count robi coś takiego.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
A, nie zauważyłem, że dopiero po kliknięciu ma zliczać, założyłem, że na żywo ma pokazywać.
Tak, no w tym przypadku nie ma sensu bawić się w JS. Po przesłaniu formularza i zawartości textarea jest parę możliwości zliczenia tych &, między innymi ten, który podałeś @kfc4. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jeszcze to sie przyda:
http://pl.php.net/manual/pl/function.count-chars.php -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi Ci pewnie o cos takiego jak w tym Shoutbox ?
http://www.fanklubcoelho.pl/kontakt.php Przy wpisywaniu wiadomosci jest przy kazdym kliknieciu zliczna ilosc znakow. Ja kiedys zrobilem tak ze pokazuje ile jeszcze mozna wpisac, ale mozna to rozwiazac na rozne sposoby ... Ja to zrobilem tak, ze : 1. Obok okienka z wpisywaniem wiadomosci umiescilem znacznik i z poczatkowa wartoscia 500 :
Jak widzisz znacznik jest oznacznony identyfikatorem. Dzieki temu miedzy znaczniki <i></i> mozna wpisac dowolna wartosc np za pomoca javascript . No i sama funkcja obliczajaca :
Nie jestem mocny w java, ale udalo mi sie wtedy cos takiego napisac. Jak to wywolac ? Bardzo prosto. Poprzez dodanie do formularza okienka wpisu reagujacego na przycisniecie dowolnego przycisku klawiatury. W momencie przycisniecia jest wywolywana funkcja napisana w javaskrypt : onkeyup='licz()' czyli tak :
Powodzonka ![]() Ten post edytował CyberDuck_ 1.09.2009, 13:45:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
CyberDuck_ , java != javascript
I czytaj ze zrozumieniem zanim napiszesz post. Bo twój nic nie wnosi do tematu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to rozumiem wszystko.
Podalem jedno z rozwiazan. Moze sobie wybrac sam. Po co ma klikac w zlicz jak moze sie to robic odrazu bez klikania ? Ale to jest jego wybor. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:57 |