Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Zasilacz FEEL 400W i OC
bmL

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam nadzieję że znajdzie się na tym forum ktoś kto mógł by mi pomóc bo nie korzystam z żadnych innych for a nie chciałbym rejestrować się tylko po to by zadać jedno pytanie.

Zastanawiam się czy mój zasilacz uciągnie OC procesora, otóż sprawa wygląda tak:

Zasilacz: FEEL II-400ATX, jako że nie mam akurat pod ręką aparatu więc przepiszę tabelkę z jego obudowy:

Chciałbym wiedzieć czy bezpieczne będzie OC takiego sprzętu:
AMD ATHLON 64 x2 4800+ (brisbane)
Galaxy Geforce 6800 GE (zmodyfikowane GT?)
Pamięc ram 2GB w dualu jeżeli dobrze pamiętam kingstona taktowanie wydaje mi się 800mhz ale cpu-z pokazuje 400 może dla tego że są w dualu?
Płycie główna Gigabyte GA-MA770-DS3
Dysk twardy Seagate Barracuda 7200.10
Do tego nagrywarka DVD/CD

To wszystko aktualnie chodzi mi na tym zasilaczu i przetrwało oc pamięci +0,375V i lekkie nie pamiętam ile ale max o 2 wyżej w biosie OC procesora z 1.350v na 1.400v (oc było tymczasowe bo procek deczko się przegrzewał i temperatura sięgała ponad 70C)

Teraz planuję wymianę chłodzenia z oryginalnego na Cooling Freezer 64 PRO PWM
I OC procesora wraz z pamięciami ponieważ są one połączone przez magistralę HT czy coś takiego i nie da się ich oddzielnie podkręcać.

Używając kalkulatora na stronie http://zenfist.pl/kalkulator-mocy-zasilacz...a-news-151.html wyliczyłem coś takiego dla sprzętu z zamontowanym nowym chłodzeniem bez żadnego OC:

Rekomendowana moc zasilacza no-name: 562 w
Rekomendowana obciążalność linii +12V zasilacza no-name: 21.1 A / 253 W
Rekomendowana moc zasilacza dobrego producenta: 232 w
Rekomendowana obciążalność linii +12V zasilacza dobrego producenta: 16.2 A / 194 W

Z tego co wyczytałem to zasilacze firmy FEEL są najlepsze z tych najgorszych. Nie wiem jak obliczyć jego maksymalny +12V bo są podane dwa.

Czy mógł by ktoś minę upewnić czy ten zasilacz to uciągnie. Ewentualnie jeśli to możliwe polecić jakiś inny zasilacz? Jeżeli chodzi o cenę to wiadomo chciałbym jak najtaniej ale jeżeli trzeba to wolę zapłacić więcej niż ryzykować że komputer będzie się już nadawał jedynie do smażenia jajecznicy smile.gif

Z góry dziękuję za zainteresowanie smile.gif

Ten post edytował bmL 31.08.2009, 23:48:29

--------------------
Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
Go to the top of the page
+Quote Post
flashdev

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Moim skromnym zdaniem korzystanie z takiego zasilacza wogóle nie jest bezpieczne dla reszty komputera.
Przez swoją nieświadomość (wiara w to, że zasilacz za 50zł to dobry zasilacz) spaliłem sobie kiedyś dobrą kartę graficzną.
Sam korzystam z Antec Earth Watss (polecam), a już niedługo przesiadam się na Yesico (cisza to podstawa dla programisty smile.gif).

--------------------
+Quote Post
l0ud

-----

Feel to akurat nie marka, a model. Gorszy model producenta Modecom, który wydał też solidne i (aktualnie już) tanie zasilacze: mc-350 atx oraz mc-400 atx . Nawet ten słabszy powinien Ci w zupełności starczyć smile.gif Poszukaj na allegro, aktualnie można kupić tanio 2 używki. Sam używam mc-400 na sporo silniejszym i podkręconym sprzęcie smile.gif

--------------------
XMPP: l0ud@chrome.pl
+Quote Post
bmL

-----

W takim razie chyba kupię ten mc-400 atx chyba że ktoś ma jakieś inne propozycje?

--------------------
+Quote Post
sztosz

-----

Inne propozycje, proszę bardzo: Fortron Chieftec TOPPOWER = średnia półka, TAGAN, BeQuiet, ENERMAX = porządny zasialacz. Osobiście bym kupił Tagana jakiegoś.

--------------------
+Quote Post
bmL

-----

Wybrałem: Tagan TG420-U02 i-Xeye.
Mam nadzieję że mnie nie zawiedzie, bo cena dość przystępna winksmiley.jpg

Ten post edytował bmL 1.09.2009, 12:52:37

--------------------
+Quote Post
l0ud

-----

Tak się składa, że akurat ten modecom byłby tańszy i mocniejszy, niemniej i ten tagan jak i pewnie każdy, nawet o 100W słabszy, markowy zasilacz da radę smile.gif

--------------------
+Quote Post
sztosz

-----

Ale Modecomy to jest ta niska półka. Kupując mercedesa nie wstawisz do niego silnika z malucha prawda?

--------------------
+Quote Post
l0ud

-----

Cytat
Ale Modecomy to jest ta niska półka

Feele owszem, chociaż i tak są o niebo lepsze od tych codegenów. To, że firma wydała modele na różne segmenty rynku nie znaczy, że wszystkie modele są do niczego. Seria MC jest już całkiem OK: stabilna, bezpieczna, w miarę cicha (bez rewelacji ofc) i w zupełności wystarczająca do współczesnych komputerów, nawet po OC. Znajdź mi teraz powód (pomijając względy wizualne) dla którego miałbym dopłacać kilkadziesiąt/set złoty na lepszy sprzęt tongue.gif

Cytat
Kupując mercedesa nie wstawisz do niego silnika z malucha prawda?

No to wygląda na to, że mi się to udało tongue.gif I i tak ten silnik nie jest wykorzystany w więcej niż 60%...

--------------------
+Quote Post
sztosz

-----

Bo zasilacz potrafi Ci zjarać cały komputer, tylko zasilacz dzieli twoje komponenty komputera przed zjaraniem udarem z elektrowni (UPS też, ale listwa/przedłużacz za 15 zł z bezpiecznikiem już nie). Deer'e i inne no-name'y jarały mi się same, bez powodu. Cheieftec od kilku lat w starym stacjonarnym po prostu działa i nie robi psikusów. Tagan to bezpieczeństwo. Jak zaczniesz mieć błędy, restarty bez bluescreena (kernel panic'a), będziesz miał przynajmniej ten komfort że to nie zasilacz.

--------------------
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
tylko zasilacz dzieli twoje komponenty komputera przed zjaraniem udarem z elektrowni

Wybacz, ale przyroda zna takie sytuacje, w których zasilaczowi nic, a elektronika w kompie poszła z dymem...

Codegeny to chyba najgorsze, co może być... Osobiście jadę na dwuwiatrakowym Taganie, ale zapomniałem że siedzi w kompie (czytaj: jak należy smile.gif). Spore obciążenia też wytrzymuje, bez spadków.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
l0ud

-----

Seria MC ma przynajmniej 3 zabezpieczenia, a w sprzęcie tej klasy nic nie powinno się spalić, a już na pewno bez powodu. Wszędzie zdarzają się wpadki.Wpisz TG420-U02 w google i zobacz 2 temat tongue.gif

--------------------
+Quote Post
sztosz

-----

Wpisałem, wyskoczyło: http://www.nforcershq.com/tagan-tg420-u02-...-supply-review/ no i co z tego wynika? :|

--------------------
+Quote Post
l0ud

-----

W takim razie mnie wyniki są trochę inne
http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=Szukaj&lr=

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic997285.html

Chociaż niepotrzebnie chyba kontynuujemy ten temat - autor tematu w końcu już wybrał model, całkiem niezły zresztą tongue.gif

--------------------
+Quote Post
bmL

-----

Sprzęt jeszcze nie zamówiony bo wypatrzyłem ten zasilacz za 120 zł na allegro używany bez gwarancji ale nie jest napisane że zasilacz jest w 100% sprawny. Wiem że nie pisze że jest uszkodzony to powinien być sprawny ale zapytałem sprzedającego i czekam na odp.

W sumie to chyba z niego zrezygnuję i jakiś inny kupię. Myślę nad Be Quiet (nie zdecydowałem jeszcze nad modelem) tylko że te stoją mniej więcej po 200 zł ale z gwarancją i pudełeczkiem smile.gif

Ten post edytował bmL 1.09.2009, 19:14:00

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:23