![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym odpalić sobie na localhoscie z poziomu php jakiś program - np. explorator windows w taki sposób, żeby pojawiło się okno z tym programem normalnie. Czy to w ogóle jest możliwe (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) ? Próbowałem exec(), system(), shell_exec() ale one tylko uruchamiają polecenie i zwracają wyniki - a ja chcę okienko otwarte na stałe.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 13.03.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a wiesz że to chory pomysł
do tego co chcesz zrobić są narzędzia np sktypty VBS lub jak nie lubisz VBS-a to JS - to pod windows, pod linuxem jest shell, perl, python i mase innych a teraz wyjaśnię ci dlaczego działa tak jak działa - ano dlatego że proces w kontekście którego uruchamiasz jakiś program to SYSTEM a ty jesteś zalogowany na konto np. JAŚ, dodatkowo APACHE dział jako usługa w tle i nie ma wyświetlanych komunikatów ani konsoli ani niczego na ekran |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem, że nie do tego służy php, ale byłem ciekawy czy to w ogóle jest możliwe
a możesz rozwinąć tą wypowiedź na temat kontekstu? Jak jestem zalogowany jako JAŚ to mogę sobie uruchamiać programy.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 13.03.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
programy się uruchamiają tyle że w tle tak jak sama usługa APACHE w kontekście użytkownika na prawach którego uruchomiony jest APACHE czyli konta uprzywilejowanego (wręcz superkonta) SYSTEM, a że ten user nie ma przypisanego żadnego ekranu to całość idzie w kosmos i dlatego nic nie widzisz, pomimo że proces mógł się uruchomić
polecam sprawdzić listę procesów wraz z właścicielem procesu przydatne też będą polecenia cmd.exe cmd.exe /c komenda.exe start.exe zresztą doczytaj w helpie, tam wszystko pisze, a jak nie to jest w Googl (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) to bardziej edukacyjne |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:27 |