Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> czy da się odpalić zewnętrzny program z poziomu php
zwierzołak

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Chciałbym odpalić sobie na localhoscie z poziomu php jakiś program - np. explorator windows w taki sposób, żeby pojawiło się okno z tym programem normalnie. Czy to w ogóle jest możliwe (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) ? Próbowałem exec(), system(), shell_exec() ale one tylko uruchamiają polecenie i zwracają wyniki - a ja chcę okienko otwarte na stałe..
Go to the top of the page
+Quote Post
prachwal

-----

a wiesz że to chory pomysł
do tego co chcesz zrobić są narzędzia np sktypty VBS lub jak nie lubisz VBS-a to JS - to pod windows, pod linuxem jest shell, perl, python i mase innych

a teraz wyjaśnię ci dlaczego działa tak jak działa - ano dlatego że proces w kontekście którego uruchamiasz jakiś program to SYSTEM a ty jesteś zalogowany na konto np. JAŚ, dodatkowo APACHE dział jako usługa w tle i nie ma wyświetlanych komunikatów ani konsoli ani niczego na ekran
+Quote Post
zwierzołak

-----

wiem, że nie do tego służy php, ale byłem ciekawy czy to w ogóle jest możliwe

a możesz rozwinąć tą wypowiedź na temat kontekstu? Jak jestem zalogowany jako JAŚ to mogę sobie uruchamiać programy..
+Quote Post
prachwal

-----

programy się uruchamiają tyle że w tle tak jak sama usługa APACHE w kontekście użytkownika na prawach którego uruchomiony jest APACHE czyli konta uprzywilejowanego (wręcz superkonta) SYSTEM, a że ten user nie ma przypisanego żadnego ekranu to całość idzie w kosmos i dlatego nic nie widzisz, pomimo że proces mógł się uruchomić

polecam sprawdzić listę procesów wraz z właścicielem procesu
przydatne też będą polecenia cmd.exe

cmd.exe /c komenda.exe

start.exe

zresztą doczytaj w helpie, tam wszystko pisze, a jak nie to jest w Googl (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) to bardziej edukacyjne
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:27