![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam oto taki skrypt, tylko nie jest zrobiony tak jak by mi pasowało.. I jak by ktoś mogł coś podpowiedzieć bardzo bym był widzęczny.. A więc potrzebuje żeby wyniki wyszukania były na mojej stronie index.php naprzyklad w newsach itp. A nie na odzielnej stronie. I jak wynik sie znajdzie, to żeby automatczynie hiperłączył do danego newsa.
forma na index.php [HTML] pobierz, plaintext
i search.php
Ten post edytował napstergucio124 31.08.2009, 17:44:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustawiasz w formularzu action=index.php, w index.php includujesz search.php jeśli został przesłany formularz, tam się pojawią wyniki. Przekierowanie do newsa przez funkcje header.
Ten post edytował nmts 31.08.2009, 18:13:28 -------------------- Free Web Tools - narzędzia dla programistów, webdeveloperów i specjalistów seo...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 15 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz, aby wyniki wyszukiwania pojawiały się na stronie index.php to po prostu tam musisz umieścić skrypt wyszukiwania (może być zaincludowany) i oczywiście w formularzu przekierowanie ustawić nie na "search.php" tylko "index.php". Do tego przydałoby się jakoś wykrywać, czy formularz został wysłany, żeby nie uruchamiać skryptu wyszukiwania za każdym razem. Jak to zrobić? Ustaw pole name przycisku submit na jakąś wartość i w skrypcie sprawdzaj, czy istnieje ta wartość ( isset($_POST['nazwa_submita']) ).
A co do drugiego problemu, to chodzi ci o automatyczne przekierowanie na daną stronę? Jeśli tak to: header. @edit: @up: sekundy ;] Ten post edytował Void 31.08.2009, 18:14:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
acha ok dzięki to z indexem juz zrobiłem tylko nie bardzo czaje ten header... Dalibyście jakieś przykładowe kody prosze?? Może być na podstawie tego co tu mam
![]() Ten post edytował napstergucio124 31.08.2009, 18:30:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 15 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A, to o takie przekierowanie ci chodzi
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Newsy sa pisane na stronie nastepnie wysyłane do bazy z tytułem, kategorią, treścią i tak dalej... I własnie szukajke mam ustawioną na tytuł więc.. niewiem jak to zrobić w tytule odrazu i link dawać? Niewiem.. Może jak pisze tytuł newsa to dac mu odrazu link z łączem do niego w tym tytule??
np tak: Tytuł newsa: <A HREF="link do newsa">jakiś tam tytuł</A> Tylko utrudni mi to dodawanie newsów bo będe musiał sprawdzać jaki adress itp.. :/ |
|
|
![]()
|
|
Może jak pisze tytuł newsa to dac mu odrazu link z łączem do niego w tym tytule?? A jak planowałeś to inaczej zrobić? ![]() Rozumiem, że wyszukiwarka pobiera listę newsów odpowiadających zapytaniu i wyświetla na stronie listę ich tytułów? Jeśli tak to no to chyba oczywiste, że musisz z tego tytułu zrobić link. Nie wiem w jaki sposób utrudni ci to dodawanie newsów, skoro do bazy i tak dodajesz tylko tytuł, kategorie, treść itd., nie przechowujesz chyba bezwzględnego linku w bazie ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Hmm.. No nic dzięki pewnie będe tak musiał to zrobić...
![]() Upss... Tylko że mam jeszcze jeden problem teraz z tym indexem... Jak dodam do skryptu isset($_POST['sk']) ) to wszystko mi sie zaczyna walić, dużo błędów i tak dalej na temat skryptu... a wczesniej dodałem do submita name="sk" no ale jakoś nie działa :/. Ten post edytował napstergucio124 31.08.2009, 19:28:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:56 |