![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem metodę do sprawdzania, czy wpisany do formularza mail istnieje w bazie czy nie. Wszystko jest ok, gdy adres istnieje, wtedy wyświetla "This email address exists." . Ale kiedy wpisanego maila nie ma w bazie, powinno wyświetlić "It does not exist.", ale zamiast tekstu wyświetla mi się puste okno. Co jest źle, że nie wyświetla tekstu.?
Ten post edytował Matado 31.08.2009, 14:37:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli zapytanie nie pobierze żadnego rekordu, to pętla while nie wykona się ani razu, więc zmiennej $this-> message nie zostanie przypisana żadna wartość. Tę pętlę można w ogóle usunąć, a zamiast tego sprawdzić czy ilość pobranych rekordów jest większa od 0.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli warunek pętli while jest niespełniony, nie wykona się ona ani razu.. dlatego...
![]() jeśli żaden mail nie został wyciągnięty, nie ma wyników - nie ma pętli... daj zmienną sterującą, zwiększaj ją w pętli, a za pętlą (po), daj sprawdzanie, czy zmienna wzrosła... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. rozwiązałem to tak. Pętlę wywaliłem, dałem warunek, jeśli jest większe od 0 istnieje i else, jeśli nie . Wszystko jest ok teraz. Dzięki za pomoc.
Ten post edytował Matado 31.08.2009, 15:07:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:02 |