![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli użyje się session_start bez żadnych dodatkowych parametrów to użytkownik po zamknięciu przeglądarki zostaje wylogowany. Tak przynajmniej jest dla IE. Natomiast np. FF daje możliwość zapisu otwartych kart, więc po ponownym otwarciu przeglądarki gdzie zapisano karty user jest nadal zalogowany. Jak temu zaradzić?
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ale jeżeli kliknie gdzieś a sessja już wygasła to nic nie zrobi.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak. Ale jak zrobic zeby wygasla wczesniej? Wiem ze to zalezy od ustawien serwera ale czy da sie tak ustawic, nie majac dostepnu do php.ini aby sesja wygasala zaraz po zamknieciu okna przegladarki?
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jest to co prawda ryzykowne, ale możesz ustalić session_cache_expire na krótszy czas niż domyślny. Wtedy po określonym czasie nastąpi "uwalenie sesji" na serwerze. A przynajmniej powinno według dokumentacji
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to co prawda ryzykowne, ale możesz ustalić session_cache_expire na krótszy czas niż domyślny. Wtedy po określonym czasie nastąpi "uwalenie sesji" na serwerze. A przynajmniej powinno według dokumentacji ![]() A jak ktoś będzie siedział na stronie dłużej? Można wysyłać za pomocą javascriptu (AJAX) żądanie do serwera np. co 5 sekund (jeśli nie będzie takiego to sesja nieważna). niestety jest to dość zasobożerne rozwiązanie. -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Właśnie dlatego napisałem, że to ryzykowne rozwiązanie z ustawieniem tej opcji
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:38 |