![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siema, mam zamiar zrobić na stronie coś w stylu "automatycznego" banowania adresów ip.
Planuje to zrobić tak: 1. Przy przetwarzaniu każdego formularza dać funkcje sprawdzającą zawartość zmiennych w poszukiwaniu niechcianych wyrażeń, wskazujących na ataki (kto normalny wpisuje do komentarzy frazy np. "script" "javascript" itp.) 2. W przypadku wykrycia ataku zapisanie adresu do bazy danych w tablicy ze zbanowanymi adresami ip oraz z przefiltrowaną treścią podejrzanych wpisów. 3. wpis w bazie oczekuje na sprawdzenie, czy to był przypadek czy atak 4. na początku każdej strony sprawdzać, czy dany adres ip jest w bazie, jeśli jest to wyświetlanie die() z komunikatem o zablokowaniu dostępu. Chyba dość jasno to opisałem, mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi, tylko teraz tak: czy punkt 4 da się zrealizować jakoś lepiej, czy to jednak dobre rozwiązanie? Wole się zapytać Was, bo dopiero raczkuje w tej tematyce. Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:36 |