![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Zamojsce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() Na screenie widać tabele i część rekordów
To zapytanie i echa pokazuje tabelkę, która widoczna jest na screenie Taki kod może pokazać mi wyniki tylko dla Id=2 bo mamy w selekcie WHERE produkty.id_towaru='2' Czyli robię linka do tej strony który nazywa się np. Pokaż popyt w poszczególnych dniach dla towaru o Id=2 i klikając na niego wejdę na stronę w powyższym kodem i zostanie wyświetlona tabelka z popytem dla srubek. Teraz pytanie: Czy da się wygenerować jakoś takie linki dla każdego towaru? I nie chodzi mi o to żeby zrobić 4 linki i 4 strony php z których każda pokazuje to dla wybranego Id od 1 do 4 Tylko chodzi mi o to, że liczba towarów może wzrosnąć np przez dodanie 5. towaru i żeby nie być zmuszonym tworzyć wtedy linka Pokaż popyt w poszczególnych dniach dla towaru o Id=5 i tworzyć całej strony z kodem:
W ogóle czy jest takie coś możliwe? Bo nie można pod SELECTA wziąźć zmiennej np. $i
Czekam na opinie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz generować linki wykorzystując zapytanie
linki generujesz z parametrem id a na docelowej stronie masz funkcję która pobiera ten parametr i generuje odpowiednią tabelkę o to ci chodzilo ? Ten post edytował Fixus 28.08.2009, 21:12:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Możesz generować linki pobierając z $_GET lub $_POST parametr
![]() ![]() Oczywiśce najpierw zmienną _GET przefiltruj przed możliwym atakiem XSS ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Zamojsce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślałem że w SELEKCIE nie można używać ani zmiennych $ ani też _GET czy _POST
Spoko Co do propozycji kolegi Fixusa Nie za bardzo wiem jak wygenerować te linki
Jak wstawie $i to wyświetla mi 4 linki Towar 4 (bo wyżej przy zapytanku licze coś forem od 1 do i=4) Jak wstawie $item to wyskakują 4 linki Towar Array |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Można... A linki stworzysz wrzucając zmienną do pętli for zamiast while
![]()
Gdy zaś przejdziesz do pliku mającego wyświetlić wyniki (przegląd_stanu_zapasu.php) to zwyczajnie się odwołaj do zmiennej GET by wyciągnąć to id i sprawdź czy to nie próba XSS. Akurat w tym wypadku wystarczy sprawdzenie, czy id to liczba i jeśli tak to puść do bazy i sprawdź czy aby zapytanie zwraca Ci wyniki czy FALSE. Jeśli będzie FALSE to znaczy, że takiego towaru nie ma (ktoś podał id produktu, którego nie ma w bazie). Ten post edytował thek 28.08.2009, 21:57:32 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Nie mam pojęcia co to XXS
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tu -> xss
chodzi o zwykłe sprawdzenie, czy zmienna pobierana z $_GET zawiera to co chcesz - czyli w twoim przypadku liczbę. Sprawdzenie możesz zrealizować jak tylko sobie wymyślisz ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
(tę 4 zamienie tylko na zmienną która jest ilością towarów i będzie automat dla każdej ilości towarów! ![]() generuje mi linki:
Po kliknięciu na link np trzeci wyskakuje tabela:
Czyli wszystko działa!! Yupii!! Wielkie dzięki dla Fixus nitek i szczególnie dla mistrza PHP thek-a |
|
|
![]()
|
|
Do mistrza php jeszcze mi daleko
![]() ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:35 |