![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!!
Otóż piszę sobie pewien skrypcik i nagle utknąłem ![]() mam klasę 'jeden', w której mam zdefiniowaną zmienną 'licznik' i funkcje 'dodaj', ktora zwiększa 'licznik' o jeden. Mam też drugą klasę, o nazwie 'dwa', która posiada tylko konstruktor. Potrzebuję, by podczas tworzenia obiektu klasy dwa (obiekt klasy 'jeden' jest utworzony), wywoływana była metoda 'dodaj' obiektu klasy jeden. a wyglądać to by miało tak (jakbym za bardzo zakręcił): [php:1:8e848c8385]<?php class jeden { var licznik = 0; function jeden() { } function dodaj() { $this -> licznik ++; } } class dwa { function dwa() { //w tym miejscu ma być wywołana metoda dodaj klasy jeden, zakładając że obiekt klasy jeden jest już utworzony } } $obj = new jeden(); $obj2 = new dwa(); // w tym miejscu 'licznik' ma być równy jeden ?>[/php:1:8e848c8385] ktoś wie jak to rozwiązać?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2004 Skąd: Ziemia Giżycka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To chyba powinno być tak:
[php:1:c7f9678421]<?php class jeden { var $licznik = 0; function jeden() { } function dodaj() { $this -> licznik ++; } } class dwa { function dwa() { global $obj; $obj->dodaj(); } } $obj = new jeden(); $obj2 = new dwa(); echo $obj->licznik; ?>[/php:1:c7f9678421] -------------------- My name is Luke... Lucky Luke
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
proponuję lekturę ftp://ftp.helion.pl/online/zprphp/zprphp-5.pdf
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziękuję bardzo....
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 00:46 |