![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chce napisać prosty program do przechowywania informacji o wyjazdach służbowych. Nie jestem dobry w projektowaniu baz dlatego proszę o pomoc by napisąc program najbardziej optymalny. Myślałem o czymś takim: Jedna tabela przechowuje informacje o pracownikach (ID – pracownika, imię, nazwisko, dział w którym pracuje) Druga tabela przechowuje informacje o miastach (ID- miasta, nazwa miasta, kod-pocztowy) Trzecia tabela zawiera informacje o datach, kto, kiedy i gdzie wyjechał. Proszę o pomoc czy dobrze myślę nad tym rozwiązaniem. Jeżeli nie to co jest złe w moim założeniu, czego brakuje co ewentualnie dodać. Jeżeli pomysł jest dobry bo proszę o pomoc w budowaniu bazy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela 1 - jak najbardziej tak jak podałeś - info o pracownikach
Tabela 2 - jeśli pracownicy wyjeżdzają ciągle do tych samych miejsc, to może mieć sens, jeśli natomiast delegacje są losowe, to możesz to zawrzeć w tabeli delegacji (Tabeli 3) Tabela 3 - delegacje - kto? gdzie? kiedy? jak? dlaczego? no i po co? Ważnym jest przy takim projektowaniu poświęcenie chwili na określenie wymagań systemu. Jakie informacje będą potrzebne, z jakich będzie się najczęściej korzystać. Po jakich kluczach będzie następowało wyszukiwanie, grupowanie. Jakie są zadania takiego systemu. Bo chociażby: w systemie ma być opcja sporządzenia statystyk popularności miejsc delegacji. W takim przypadku lepiej utworzyć oddzielną tabelę na miejsca delegacji, z dodatkowym polem: VISITED, które to pole będzie przechowywało ilość odwiedzin (każda delegacja +1) Jeśli system ma liczyć czas spędzony na delegacjach (poza tylko ich ilością), należałoby stowrzyć 2 kolumny na daty - wyjazdu i powrotu. I tak dalej. Przede wszystkim założenia, wymagania - potem projekt tabel. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
dzięki za wypowiedz. Wymagania nie są narzucone. Ma to być raczej prosta aplikacja dla nauki zrobienia ciekawej i dobre bazy. Fajnie że się wypowiedziałeś bo sam nie pomyślałem o kolumnie czas wyjazdu – czas powrotu. Jeżeli masz jeszcze jakieś pomysły co można/trzeba by jeszcze dołożyć proszę o wypowiedz. Przy okazji znasz może jakiś manual na temat jak tworzyć projekty bazy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy okazji znasz może jakiś manual na temat jak tworzyć projekty bazy? Moim jedynym manualem w tej kwestii było myślenie ![]() Jeśli nie masz z góry określonych wymagań, to sam je stwórz. Spójrz na to ze strony finalnego użytkownika (operatora systemu). Jakie funkcje będą potrzebne, czego oczekujesz od tego systemu, jak miałyby wyglądać formularze, etc... możesz zernkąć tutaj Do samego projektowania bazy możesz sobie pomóc używając graficznych narzędzi jak np.: MySQL Workbench. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Witam,
Proszę o wypowiedz czy taki projekt bazy jest poprawny. Postawiłem na 3 tabele (pracownik, dział, delegacje). Czekam na opinie co warto zmienić a może takie założenie jest dobre.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat
Hej Widzę takie błędy:
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
witam,
Dzięki za dobre wskazówki/uwagi, czas na poprawki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:10 |