![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 7 Dołączył: 5.08.2009 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla zainteresowanych podaję pytania jakie miałem na rozmowie kwalifikacyjnej , do rozwiązania w dowolnym języku ,można było w PHP.
1.Napisać prosty kalkulator umożliwiający: dodawanie ,odejmowanie, mnożenie, dzielenie. W przypadku dzielenia przez zero program ma generować błąd. 2.Napisać funkcję ,która zamieni podaną przez użytkownika zmienną typu String na Integer. Wykorzystać ją w programie i zaprezentować wyniki. 3.Napisać program ,który zamnieni w podanym ciągu Duże litery na małe i na odwrót. Czas około 30 minut. Jeżeli będzie zainteresowanie udostępnię rozwiązania. Choć zadania nie są trudne. Ale w końcu to przedszkole.
Powód edycji: [erix] przeniosłem
-------------------- "Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba tylko 3 jest jakims ciekawszym zadaniem :] jesli dobrze zrozumialem miales za zadanie z CaMela zrobic cAmElA ?
ha, moze maly konkurs w ilu krokach kto sie zmiesci? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 7 Dołączył: 5.08.2009 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie tylko trzecie wymagało jakiegoś większego zastanowienia ja użyłem wyrażeń regularnych ,ale może ktoś zrobił to inaczej zamieszczam moje rozwiązanie:
-------------------- "Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba tylko 3 jest jakims ciekawszym zadaniem :] jesli dobrze zrozumialem miales za zadanie z CaMela zrobic cAmElA ? ha, moze maly konkurs w ilu krokach kto sie zmiesci? ![]() W jednym... str_replace... Chyba, że chodzi o coś takiego: MAŁE -> małe duże -> DUŻE strtoupper & strtolower Ten post edytował fifi209 27.08.2009, 15:53:11 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Niby dlaczego ,a jak sprawdzisz str_replace czy zczytany znak jest dużą literą czy małą
![]() Ten post edytował Robert1985 27.08.2009, 15:50:27 -------------------- "Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
edit:: moze jeszcze zwrot dokleje:)
to tak na szybko - mysle ze moglbym jeszcze co nieco zmienic, ale to juz kosztem czytelnosci Ten post edytował alegorn 27.08.2009, 15:58:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do str_replace - mój błąd
![]() Ale zamiast wyrażeń można tak:
Na pewno za pomysłowość dostałbyś plusa. ;d -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
W jednym... str_replace... Chyba, że chodzi o coś takiego: MAŁE -> małe duże -> DUŻE strtoupper & strtolower Nadal wystarczy 1 str_replace i tablece z ABCabc , abcABC... Ale kombinujecie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 i 3 to banał, ale niezbyt rozumiem zbytnio o co chodziło w 2.
Jak ten wprowadzany string miał wyglądać? 1. "1414" 2. "av1vs3" 3. "124asfa" Czy jak? Bo jeżeli 1 opcja to wystarczy intval(), a jeżeli 2 lub 3 to wcześniej wyciąć znaki nie-numeryczne i dopiero potem intval() O to chodziło? -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Nadal wystarczy 1 str_replace i tablece z ABCabc , abcABC... Ale kombinujecie ![]() Powiem Ci, że pisząc posta właśnie tak myślałem... Dlatego napisałem o tej funkcji lecz jak zabrałem się za testowanie - z ciekawości - to zamieniało ale tylko na duże. ;d (oczywiście alfabety były odwrócone) Spróbuj tak: I będzie źle... Ten post edytował fifi209 27.08.2009, 16:18:15 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ktow wrzocic powyzsze w petle i sprawdzi wydajnosc? <.< -------------------- |
|
|
![]()
|
|
cos w ten desen..?
o ile dobrze mysle kolejnosc elementow w tablicy ma znaczenie. wiec b zostanie wpierw zmienione na duze, next na male.... oczywiscie o ile dobrze mysle :] |
|
|
![]()
|
|
cos w ten desen..?
o ile dobrze mysle kolejnosc elementow w tablicy ma znaczenie. wiec b zostanie wpierw zmienione na duze, next na male.... oczywiscie o ile dobrze mysle :] Dobrze myślisz, ale ja również podałem taki przykład troszkę wyżej dla Spawna ![]() @topic A co z tym zmienianiem string na int? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Nie pamiętam jak to wyglądało , ja nie brałem pod uwagę ciągów '123cośtam' ale to mój błąd zaprezentuje ktoś rozwiązanie z tym trudniejszym przykładem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Przecież pisałem wystarczy 1 str_replace i tablice z ABCabc , abcABC...
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Przecież pisałem wystarczy 1 str_replace i tablice z ABCabc , abcABC... Jeżeli jesteś pewien... Jak wspominałem nie działa. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
a co mi tam.
kazde z rozwiazan dalem do petli * 100 - sprawdzalem kilkukrotnie, kolejnosc wynikow bez zmian Robert1985 :: 0.0393550395966 // tyle ze o ile dobrze sprawdzilem, cos nie teges zwrot ci wyszedl ja:: 0.0205841064453 fifi209:: 0.663460016251 seth-kk:: 0.000790119171143 ![]() sumujac - seth-kk pobil nas o 3 miejsca po przecinku.... no coz, nic dziwnego, skoro rozwiazal zadanie bez petli (hmmmm dyskwalifikacja? ![]() ![]() chociaz warto by bylo jeszcze obciazenie pamieci sprawdzic, ale to juz jutro, na dzis spadam do domu. |
|
|
![]()
|
|
a co mi tam. kazde z rozwiazan dalem do petli * 100 - sprawdzalem kilkukrotnie, kolejnosc wynikow bez zmian Robert1985 :: 0.0393550395966 // tyle ze o ile dobrze sprawdzilem, cos nie teges zwrot ci wyszedl ja:: 0.0205841064453 fifi209:: 0.663460016251 seth-kk:: 0.000790119171143 ![]() sumujac - seth-kk pobil nas o 3 miejsca po przecinku.... no coz, nic dziwnego, skoro rozwiazal zadanie bez petli (hmmmm dyskwalifikacja? ![]() ![]() chociaz warto by bylo jeszcze obciazenie pamieci sprawdzic, ale to juz jutro, na dzis spadam do domu. Hmm, bardzo ciekawe. ![]() Czym mierzyłeś czasy? ![]() Jak możesz spróbuj jeszcze z tym:
Interesuje mnie różnica między tym czasem a poprzednim (z pętlą for). -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:44 |