![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2004 Skąd: Niemcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z polskimi znakami i funkcją explode. Robiłem tagi oddzielone spacjami, i po użyciu funkcji explode pojedyńcze tagi zawierają tylko znaki zapytania, a gdy wyświetlę całość bezpośrednio z formularza to wszytsko jest ok. Czy to funkcja explode coś zmienia??
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Upewnij się, że kodowanie w pliku masz odpowiednie.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2004 Skąd: Niemcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie mam chyba dobrze ustawione
Pliki ustawione na utf-8 (używam Netbeans for PHP - ustawione w projekcie) <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <meta http-equiv="content-type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" /> chyba, że coś przeoczyłem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem, że pobierasz dane z xmla i wyświetlasz na stronie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, dziwne...
może dla tego, że polskie diakrytyki zajmują nie jeden a dwa bajty i są ucinane? Spróbuj może z mb_split -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 15 Dołączył: 22.03.2009 Skąd: Bytów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dane pobierane są z formularza, na stronie. mb_split nie pomógł niestety
![]() Ten post edytował micz84 27.08.2009, 15:04:58 |
|
|
![]()
|
|
utf8_polish_ci spróbuj dać w bazie...
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Próbowałem, bo wcześniej myślałem że to problem w bazie, sprawdzałem różne konfiguracje kodowania bazy. Błędy pojawiają się jeszcze przed zapisem do bazy. No i pozostałe elementy działają poprawnie.
Zna ktoś może jakis program do konvercji plików z jednego kodowania w drugie, który umożliwiał by przekonwertowanie całych katalogów z podkatalogami?? Ok już nie trzeba, na szybko sam sobie napisałem, przy iso-8859-2 jest problem tylko z "ź". przy okazji czy urlencode() powoduje, że w adresie pojawiają się polskie znaki?? bo to też do tagów potrzebuję. Ten post edytował micz84 27.08.2009, 17:32:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przy okazji czy urlencode() powoduje, że w adresie pojawiają się polskie znaki?? bo to też do tagów potrzebuję. Nie. http://pl.php.net/urlencode -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:46 |