![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 1 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Jakis czas już piszę strony ale teraz niespodziewanie wypłynąl mi głupi problem. Jest on na tyle głupi, że uznalem, że w dziale przedszkole najszybciej dostanę pomoc. Chodzi mianowicie o to, że mam problemy z polskimi znakami na stronie. W dokumentach html w ktorych jest tekst nie ma polskich znakow tylko są krzaczki (tak wygląda mój meta tag: ) Podobny problem jest w plikach php. Co prawda tam mam mało tekstu to dlatego uzywam znaków kodowych ISO ale i tak mam formularz html, który przy pomocy php wysyła go ze strony i na skrzynce odbiorczej nie mam w ogóle polskich znaków w treści tylko znowu krzaczki. Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Cytat <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> Po pierwsze co ten tajemniczy zapis ma oznaczać? Po drugie jakie kodowanie masz w pliku? Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Dobre kodowanie w znaczniku meta to nie wszystko. Sam plik może mieć różne kodowania i je też musisz odpowiednio ustawić. Inaczej właśnie krzaki będziesz dostawał. Najbezpieczniej ustaw kodowanie strony na utf-8 i kodowanie pliku też na takie ustaw.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja u siebie na stronach korzystam z takiej kombinacji:
1. Meta charset: ISO-8859-2 2. Kodowanie plików HTML/PHP: ISO-8859-2 3. Kodowanie znaków w MySQL: Latin2 ...I wszystko pięknie śmiga ^^ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 1 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
wiem, że to może troche głupio zabrzmi, ale jak sie zmienia kodowanie w PHP bo ja w HTMLu kodowanie ustawiam w meta tagu i potem juz mi program sam wykrywa reszte.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 10.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź jakie masz kodowanie w edytorze którego używasz do pisania kodu,
ustaw sobie by plik kodował w utf-8 i tak samo w znaczniku meta. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ehhhh nie rozumiecie go, to zależy od tego jakiego edytora do plików używasz, w tym programie, właśnie edytorze musisz ustawić kodowanie plików na iso-2, większość typowych edytorów ma ustawione kodowanie na cp 1250, poszukaj u siebie w edytorze czy można mienić kodowanie, jak nie to poszukaj innego edytora.
Ja używam utf-8 w plikach, na stronie a baza to i tak postgres (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
no ja akurat używam Dreamweaver`a CS3 i Nvu. W Nvu (chyba ) wiem jak zmienić kodowanie ale bardziej mi zależy na tym żeby zmienić w dreamweaver`ze. Albo jak macie to napiszcie jaki inny darmowy edytor pobrać ktory będzie miał prostą zmiane kodowania znaków.
a i postanowiłem używać iso-8859-2 bo w internecie poczytałem, że najlepiej to stosować przy polskich znakach. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Temat maglowany milion razy, nic nowego ten temat nie wniesie (IMG:style_emoticons/default/dry.gif)
Zamykam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:29 |