![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 5 Dołączył: 26.01.2008 Skąd: Lutcza Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam, nurtuje mnie pytanie, jak zmniejszyć liczbę o dany procent.
np. mam liczbę 2, i jeżeli zmniejszę ją o 50% = 1 np. mam liczbę 2, i jeżeli zmniejszę ją o 10% = 1.8 niestety kiepski jestem z matmy, nie znam żadnego wzoru ;/ -------------------- POMOGŁEM ? Wciśnij "Pomógł" , dzięki !
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, nurtuje mnie pytanie, jak zmniejszyć liczbę o dany procent. np. mam liczbę 2, i jeżeli zmniejszę ją o 50% = 1 np. mam liczbę 2, i jeżeli zmniejszę ją o 10% = 1.8 niestety kiepski jestem z matmy, nie znam żadnego wzoru ;/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
liczba = liczba - (liczba * 0,50) (zmniejszona o 50%)
liczba = liczba - (liczba * 0,1) (zmniejszona o 10%) liczba = liczba - (liczba * 0,[o ile procent]) - wzorek uniwersalny -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
liczba = liczba - (liczba * 0,50) (zmniejszona o 50%) liczba = liczba - (liczba * 0,1) (zmniejszona o 10%) liczba = liczba - (liczba * 0,[o ile procent]) - wzorek uniwersalny w php stosuje się '.' zamiast ',' czyli: liczba = liczba - (liczba * 0.50) (zmniejszona o 50%) liczba = liczba - (liczba * 0.1) (zmniejszona o 10%) liczba = liczba - (liczba * 0.[o ile procent]) - wzorek uniwersalny btw ten wzorek wcale taki universalny nie jest, załóżym że chcesz o 5% liczba = liczba - (liczba * 0.5) ? no właśnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zastosował inny wzór, bardzo uniwersalnym jako, że pasuje do wszystkiego
liczba2=liczba - (liczba*X/100) Gdzie X to procent, o który chcemy zmniejszyć Dlaczego tak, a nie inaczej? Bo to najprostszy zapis, najczytelniejszy dla słabych w matmie. nie sposób się nigdzie walnąć w zamianie procentów na ułamek. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ile jeszcze wymyślicie wersji tego samego?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A nie widzicie takiej prostej rzeczy jak:
liczba = 100% zmniejszona liczba o x% = 100%-x% ![]() ![]() Więc de facto wystarczy zrobić tak: gdzie x to liczba procent o ile zmniejszamy i jest z przedziału od 0 do 100 ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:57 |