![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
proszę o podpowiedź jak mogę w divie galeria aktywować odnośnik z wykorzystaniem funkcji onmouseover:
Z góry dziękuję, Tomek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wyjaśnij CO ma się dziać po najechaniu na miniaturę? Pokazać pełnowymiarowy obrazek? Komputer ma zacząć tańczyć Ci pod biurkiem?
![]() ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 187 Pomógł: 6 Dołączył: 31.08.2005 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm ze słowa "aktywować odnośnik" rozumię, że po najechaniu na div chcesz zasymulować kliknięcie w link? Można to zrobić tak:
Kod onmouseover="location.href = 'link'" p.s. dziwny kod tworzysz ![]() Kod <td> </td> ![]() Kod $id='pic_1'; if(isset ($_GET['id']) && $_GET['id']) $id=$_GET['id']; masło maślane... Kod $id = ($_GET['id']) ? $_GET['id'] : 'pic_1';
Ten post edytował slammer 27.08.2009, 02:16:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje za odzew. Thek: sprawa wyglada tak, mam div TRESC, w który wczytuję pliki php pic_1 pic_2 itd. Pliki teraz ładowane są przez naciśnięcie jednego z obrazków umieszczonych w divie GALERIA. Chciałem, aby strona była ciut bardziej dynamiczna, żeby najeżdżając kursorem na zdjęcie ładował się jednokrotnie plik php. Dlatego kombinuję z onMouseOver. A może funkcje roll dałoby się jakoś użyć?
Slammer: dziękuję za kod. Czy da się takie zdarzenie ładowania strony wykonać tylko raz? ps. Dziwne kody? ![]() Kod $id='pic_1'; if(isset ($_GET['id']) && $_GET['id']) $id=$_GET['id']; to istotnie nie do końca wiem o co w nim chodzi, cieszy mnie że działa. Jest zmienionym metodą prób i błędów kodem, który jakiś dobry człowiek mi podsunął tutaj na forum ![]() Kod $id='galeria_1';
if( isset($_GET['id']) && preg_match('/^galeria_[0-9]+$/',$_GET['id'])) $id=$_GET['id']; Ten post edytował cheschire_kotek 27.08.2009, 06:57:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z tabel i sobie miniaturki w DIV ładnie zrobił. W zdarzeniu onMouseOver możesz wywołać choćby:
Kod document.getElementById(element_miniaturki).click() Ale to jedna z możliwości ![]() Zaś kod kogoś z forum sprawdzał czy istnieje w jakiejkolwiek galerii takie zdjęcie ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 187 Pomógł: 6 Dołączył: 31.08.2005 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponuję jquery -> ajax
na obrazku robisz: coś w tym kierunku kombinuj. Cytat wydawało mi się, że każda komórka tabeli musi coś w sobie mieć, mi najłatwieć wstawić spacje. jesli komórka ma mieć tylko spacje to po co ją robić ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Slammer: strona z kodem od Ciebie ładuje się bez błędu. Pojawia się natomiast błąd przy wywołaniu funkcji ajax(id) - obiekt nie obsługuje tej właściwości lub tej metody. Biblioteke mam mintAjax zadeklarowaną w head <script type="text/javascript" src="mintAjax.js"></script>. Czy prawidłowo? Kod po niewielkiem dostosowaniu wygląda tak:
Proszę o pomoc, jak to ożywić. Sam niczego mądrego już nie mogę wymyślić ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:29 |