![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
zrobiłem bazę w mysqlu, usunąłem z dwóch tabel dane, i teraz gdy wprowadzam nowe dane to klucze głowne (primary key auto_increment not null) numerowane są od numeru trzeciego a nie od pierwszego(ponieważ te 2 pierwsze własnie usunąłem). Czy istnieje sposob aby przywrócić numeracje od numeru pierwszego?Jesli tak to jaki? I drugi problem: robię na własny użytek aplikacje w php/mysqlu do nauki słówek j. angielskiego.w pierwszej tabeli mam słowko angielskie, w drugiej polskie, i teraz chce połączyć je relacją aby było wiadomo że np słowko car znaczy samochód. Nie wiem za bardzo jak zakodować w php samo dodawanie relacji. Kawałek kodu bazy MySQL:
i tutaj kawałek kodu służący do dodawania słówek(w php):
Problem jest w tym pogrubionym kodzie php, który odpowiada za relacje - w polu values wartośći będą zależne od tego jakie wartosci beda miały klucze głowne tabel slowo_ang i slowo_pl, no i własnie jaką tu funkcje zastosowac albo jak to zrobić zeby te wartosci były identyczne jak klucze tabel? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) A po co Ci to? Było już nie raz dokładnie takie pytanie na forum - poszukaj bo wyjaśniać "dlaczego to by było złe" nie chce się po raz enty
2) mysqli_insert_id |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Crozin wykorzystałem tą funkcję, którą podałeś, możecie zerknąć czy ten kod jest prawidłowy?
I jeszcze zasadnicze pytanie, jakiego teraz zapytania użyc(funkcji) żeby po wylosowaniu jakiegoś słowka i wpisaniu je przez użytkownika program sprawdził je i zamienił w razie błedu na słowo angielskie? Ten post edytował lamcpp 27.08.2009, 11:12:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:53 |