![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, tak jak w temacie czyli lepiej pisać na tabelach czy divach? divy podobno nie obciążają plików co pozwala na szybsze wczytywanie strony.
jednakże bez tabeli nie można się obejść np - spis towarów i cena <- jako w jednym wierszu - lista czegoś tam. - itp Jeżeli chodzi o spis towarów to najlepiej pisać poprzez ... ? Ten post edytował Robert007 26.08.2009, 16:23:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 2 Dołączył: 11.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabelki to przeszłość. Zawsze robiłem na div'ach, a gdy kiedyś tabelka wydała mi się lepszym rozwiązaniem jednego z problemów straciłem tylko cenne godziny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, tak jak w temacie czyli lepiej pisać na tabelach czy divach? Wygodniej jest chyba na tabelach. ![]() divy podobno nie obciążają plików co pozwala na szybsze wczytywanie strony. A że tabele to niby obciążają? Teraz nie ma łączy internetowych sprzed kilku lat, gdzie czekając na wczytanie strony można było sobie herbatkę zaparzyć. Obecnie nie sprawia to 'mulenia' strony. Jeżeli chodzi o spis towarów to najlepiej pisać poprzez ... ? Jak na początku- polecam tabele. Oldschool. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli najlepiej użyć divów + (u mnie akurat) obramowanie ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko i wyłącznie Div- y.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co z bzdury tu powypisywali...
Jak masz dane tabelaryczne to używasz tabeli. Jak nie masz danych tabelarycznych to nie używasz tabeli. Spis towarów (jeżeli to: lp, nazwa, producent, cena, dostępność itd.) to typowy przykład tabelki i niej właśnie powinieneś użyć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 12 Dołączył: 12.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabelki owszem są wygodne, łatwo tnie się wg nich design (popatrzmy np. na Photoshopa), problem pojawia się jednak, gdy trzeba go zmodernizować, zmienić nieco układ. Wtedy, często, trzeba ciąć i kodować od nowa.
Tabela służy do prezentowania danych tabelarycznych a warstwy do ustanawiania układu i ubierania grafiki w kod HTML. Nie zmieniajmy tej zasady. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
jednakże bez tabeli nie można się obejść Można się obejść. Tak, warto wręcz trzeba korzystać z DIVów, ale nie dajmy się zwariować - tabele są po to by przedstawiać w nich dane tabelaryczne. Jeżeli masz takowe i chcesz je wyświetlić to nie widzę problemu. Największą głupotą jest po prostu stosowanie tabel do budowy układu strony. |
|
|
![]()
|
|
tylko że ja miałem taki problem że div i tabela nie mogła się pogodzić typu np gdy po za tabelą dałem dla diva (pod tabelą tego diva) tło przez css (to chyba nawet nie ma różnicy gdzie) to te tło było pod tabelą a div już nie miał go.
Jeżeli mówię już o divach to czy da się w nim wyśrodkować tekst tak jak środkuje tabela ? (jak mówić po css to:) miedzy top a botton? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat tylko że ja miałem taki problem że div i tabela nie mogła się pogodzić typu np gdy po za tabelą dałem dla diva (pod tabelą tego diva) tło przez css (to chyba nawet nie ma różnicy gdzie) to te tło było pod tabelą a div już nie miał go. Musiałeś coś zepsuć. Cytat Jeżeli mówię już o divach to czy da się w nim wyśrodkować tekst tak jak środkuje tabela ? (jak mówić po css to:) miedzy top a botton? Środkowanie w pionie jest bardziej problematyczne. Zgodnie z wytycznymi - nie powinno się uzależniać strony od wysokości, ale jeśli już bardzo chcesz - da się. http://www.jakpsatweb.cz/css/css-vertical-...r-solution.html -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
erix może nie chodziło mi do końca o wysokość całej strony ale wysokość diva czyli jak mamy wysokość: height 50px to aby tekst był na poziomie 25px
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Wartości stałe? Możesz to zrobić nawet paddingiem...
|
|
|
![]()
|
|
na IE a na FF inne odległości odczytuje ten padding. dlaczego tak jest skoro podano w px?
|
|
|
![]()
|
|
na IE a na FF inne odległości odczytuje ten padding. dlaczego tak jest skoro podano w px? Bo inaczej je interpretują - Model pudełkowy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio nawet czytałem dyskusje na ten temat na jakimś anglojęzycznym forum. Ogólnie tablki jako rama strony odpadają, bo stwarzają problem osobom korzystającym z programów, które czytają tekst strony (np. osoby niewidome), a divy podobno eliminują ten problem. Za to imho użawanie tabelek do pokazywania jakiś danych statystycznych jest jak najbardziej ok.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tabela - dane tabelaryczne. Tylko i wyłącznie. Do budowy układu strony tylko divy. Czasem sprawiają początkującym problem, zwłaszcza gdy chce się mieć kilka kolumn, a w kolumnach następne podziały. Ale nawet na tabelach przy wielu układach layout się może rozjechać. Sam teraz muszę się zmagać z przebudową strony w firmie gdzie pracuję, a tam wszystko na tabelach. Layout pocięty i tak zrobiony, że muszę analizować każdą komórkę by się połapać co gdzie jest. Bo nie wiem nigdy ile kolumn ma tabela, gdzie kończy się tabela zagnieżdżona a zaczyna kolejna. Zwłaszcza, że całość strony jest porozrzucana na kilka plików conajmniej (rekordowa witryna ma layout pocięta na coś około 10 z czego niektóre mają po5 lub więcej wersji bo sobie ktoś umyślił "szablon"). Przez to nie wiem co jest gdzie. Po prostu tragedia z analizą struktury kodu.
Div daje mi ładny wgląd w strukturę, zwłaszcza przy sensownym nazewnictwie elementów. Mogę mieć całość kodu wrzuconą do X plików, a i tak wiem, że spojrzawszy do kodu kolesia z firmy albo on do mojego nie tracimy pół dnia na rozgryzanie co mamy w plkach. Dziś dodałem choćby jeden link w layoucie opartym na tabeli. Pod Fx wygląda dalej dobrze, ale IE (6, 7, 8) rozwala layout w sekcji top, bo jakiś amator ustawił tam komórkę jako złączającą wszystkie kolumny i dodanie nawet minimalnego elementu w niej automatycznie powiększa całość tabeli wszerz przez co pocięty layout się rozsuwa i robi dziury. Bym autora powiesił za cohones ![]() Ten post edytował thek 26.08.2009, 20:35:56 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 33 Dołączył: 30.01.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam przeczytać: http://osiolki.net/tabelki/
-------------------- http://rafal.brzezinski.me - skrypty, tutoriale i inne.
Jeśli udało Ci się rozwiązać problem podziękuj osobom, które ci pomogły. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 15 Dołączył: 22.03.2009 Skąd: Bytów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz zbudować stronę, to zapomnij o tabelkach, ponieważ to przeszłość. Zainteresuj się DIV'ami.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ile jeszczez razy powtórzycie po sobie to samo...?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, tak jak w temacie czyli lepiej pisać na tabelach czy divach? divy podobno nie obciążają plików co pozwala na szybsze wczytywanie strony. jednakże bez tabeli nie można się obejść np - spis towarów i cena <- jako w jednym wierszu - lista czegoś tam. - itp Jeżeli chodzi o spis towarów to najlepiej pisać poprzez ... ? Tak to już jest, że jak się chce być dobrym koderem HTML i pisać strony poprawnie, to trzeba stosować znaczniki do tego do czego zostały przeznaczone. Divy to konstruowania layoutów, tabele do prezentacji danych tabelarycznych, listy do prezentacji danych w formie spisów. Ot i cała filozofia. tylko że ja miałem taki problem że div i tabela nie mogła się pogodzić typu np gdy po za tabelą dałem dla diva (pod tabelą tego diva) tło przez css (to chyba nawet nie ma różnicy gdzie) to te tło było pod tabelą a div już nie miał go Tylko dlatego, że nie rozumiesz zasady działania kaskadowych arkuszy stylów. Poucz się i rób to co masz robić dobrze i nie uprawiaj rzeźby. Ile jeszczez razy powtórzycie po sobie to samo...? Aż zrozumie? Ten post edytował JoShiMa 27.08.2009, 20:36:27 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:51 |