![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam bazę w MySQL'u, niestety dane w niej zawarte nie mają polskich znaczków. Spowodowane to jest błędnym importem z plików dbf. Ale nie o to chodzi. Mam do tej bazy wyszukiwarkę i aby poprawnie wyszukiwać dane wpisywane z polskimi znakami musiałem napisać funkcje (całkiem prostą), która będzie to zapewniała. Wygląda tak:
[php:1:f2013674e4]<?php function replace($string){ $patterns[0] = "/ł/"; $patterns[1] = "/ń/"; $patterns[2] = "/ó/"; $patterns[3] = "/ż/"; $patterns[4] = "/ę/"; $patterns[5] = "/ć/"; $replacements[5] = "%"; $replacements[4] = "%"; $replacements[3] = "%"; $replacements[2] = "%"; $replacements[1] = "%"; $replacements[0] = "%"; return preg_replace($patterns, $replacements, $string); } ?>[/php:1:f2013674e4] Wszystko jest cacy do momentu kiedy pojawia się imię Władysław. Funkcja ta w niewyjaśniony dla mnie sposób zamienia tego stringa na: W-ys%aw a nie W%adys%aw. Po mału dostaje już hopla więc się zlitujcie i pomóżcie 8O Dzięki -------------------- Siabadabada!!!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 19:47 |