![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
krótko czego potrzebuję. Szukam narzędzia, które będzie potrafiło zapisać requesty przychodzące na serwer (np. przez 10 minut) i później odtworzyć ten ruch na lokalnym serwerze w celu zrobienia testów wydajnościowych przed updatem serwera produkcyjnego. Problem jest na tyle nietrywialny, że ruch jest rzędu kilkuset requestów na sekundę w zależności od pory dnia (amerykański serwis). Innym narzędziem, które mogłoby być przydatne byłoby coś w rodzaju pająka, który wchodziłby na losowe podstrony z określoną/losową częstotliwością. Mógłby być np. uruchomiony na kilku komputerach w LAN'ie (coś w rodzaju małego DDOS, ale na różne podstrony w serwisie). Dodam od razu, że Apach'owe ab nie jest tym, czego szukam ze względu na możliwość wysyłania requestów pod jeden stały adres. Z góry dzięki za sugestie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 27 Dołączył: 24.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad 2., może Siege? Nie używałem, ale ponoć można mu podać plik z listą adresów do gwałcenia, z których będzie sobie losował.
-------------------- Zbyszek 'antyqjon' Siciarz
siciarz.net | Aquila DSP C++ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@antyqjon,
dziękuję za odpowiedź, ale nie o takie coś chodziło. Dla potomnych, bo ktoś na pewno będzie szukał: Najlepszym narzędziem, jakie znalazłem jest jMeter. Na początku starałem się omijać ten program, bo słyszałem niepochlebne opinie od znajomych, ale w końcu się za niego zabrałem. O programie: - darmowy! - napisany w Javie, więc działa... wszędzie ![]() - można odpalić go (i zarządzać jego pracą) zdalnie na wielu maszynach - graficzny interfejs do układania scenariuszy testów + możliwość odpalenia ułożonego testu z wiersza poleceń - możliwość wysyłania wieloetapowych formularzy, a każdy kolejny może być zależny od poprzedniego etapu - program obsługuje wyrażenia regularne np. na wyniku zapytania, czy zwróconych przez serwer nagłówkach - obsługa logowania na jednej stronie (obsługuje cookies) + przeglądanie innych stron jako zalogowany user (np. listę adresów zapisaną na w XML, CSV, czymkolwiek innym) - GET, POST, OPTIONS, multipart (wysyłanie pliku) - możliwość symulowania wielu jednoczesnych użytkowników na stronie, z czego każdemu z nich można ustawić losowy czas każdego 'kliknięcia' (np. 1k userów, z czego każdy z nich wykonuje kolejnego request'a w losowym czasie co 3-10 sek) - z tego co wiem jMeter może pracować jako wtyczka do NetBeans'a oraz Eclipce (nie sprawdzałem) Jednym słowem jestem zafascynowany mnogością opcji i możliwości, chociaż na razie zapewne poznałem tylko ich niewielką część. Jedyna wada to ilość dokumentacji - początki są dosyć trudne, ale szybko można wszystko opanować. http://thecamels.org/2009/05/11/testy-wyda...-apache-jmeter/ Polecam ![]() Ten post edytował sowiq 31.08.2009, 20:13:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 09:52 |