![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam!
Jak zachować wszystkie UPDATE i DELETE w bazie? Czyli jak nie nadpisywać danych tylko mieć całą historie zmian. Od początku. Mam bazę o strukturze id, pole1, pole2, data_aktualizacji, użytkownik Dostęp do bazy ma kilku użytkowników, każdy może aktualizować i usuwać rekordy. Chodzi mi o to ze chce mieć całą historie zmian w bazie a nie tylko aktualny rekord. Oczywiście użytkownik ma widzieć tylko aktualny wpis lub jego brak jeśli jest usunięty, czyli dla użytkownika baza działa klasycznie, (usuwa i aktualizuje rekordy i widzi wynik), ale ja chce mieć wgląd w operacje na bazie. Mam taki pomysł dokładam pole id_update i ewentualnie pole status które informuje czy rekord jest usunięty i wychodzi coś takiego id, id_update, status, pole1, pole2, data_aktualizacji, użytkownik kluczem głównym będą 2 pola id i id_update po aktualizacji rekordu nie robi UPDATE tylko INSERT nowego rekordu o tym samym id a id_update zwiększa się o 1 wtedy mam łatwy wgląd w historie aktualizacji Przy DELETE to samo (czyli id_update zwiększa się o 1) tylko status zmienia się na usunięty I tu moja prośba Czy w ten sposób nie próbuje wyważyć otwartych drzwi. Może ten problem już dawno jest rozwiązany i sprawdzone jego działanie. Może ktoś ma inny (prostszy, szybszy, wypróbowany) sposób niż tu zaproponowałem? Może są gotowe funkcje w MySql, które to rozwiązują. Proszę o sugestie. Dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli to ma być w tej samej tabeli cały czas to ja widzę tylko jedną możliwość i jest ona z Twoją zbieżna.
Rozszerzasz dotychczasowe rekordy o 2 kolumny: modified i child Obie mają domyślnie wartość 0 W razie DELETE i UPDATE kolumna modified ustawia się na 1. W razie UPDATE tworzysz nowy rekord insertem jako kopia aktualizowanego. Kolumnę child starego ustawiasz jako id rekordu nowego. Modified nowego ustawiasz na 0 i dajesz obojgu rekordom current. Przy DELETE też datę ustawiasz na current. Jakie korzyści? Twoja WIDOCZNA baza to zawsze te rekordy, które mają modified ustawione na 0, a te z modified równym 1 to historia zmian. Całość jest niewidoczna z poziomu usera, jeśli nie porówna id. Pole data_aktualizacji przechowuje moment działania, więc jest idealna przy zestawieniach, raportach. Pamiętaj by co jakiś czas przenosić rekordy usunięte i zmodyfikowane z bazy (te z modified = 1), bo z czasem zacznie ich być więcej niż tych z 0 i całość zacznie mocno zwalniać. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 18:01 |