![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!
Jestem początkującym w JS i mam problem. Chciałbym aby po zaznaczeniu opcji ( <input type=radio> ) odblokował sie input type=file. I gdybym wybrał inną opcję to znowu input type=file by się zablokował. zablokował - mam na myśli disabled="disabled" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Napisać skrypt, gdzie ustawiasz wybranemu elementowi wybranemu poprzez Id tę właściwość odpowiednio, czyli:
Kod document.getElementByID('id_input').disabled=false; i wywołać w konkretnym z radiobuttonów przy zdarzeniu onclick zmieniając mu albo na disabled=true (wyłączony), albo na disabled=false (by włączyć)
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisać skrypt, gdzie ustawiasz wybranemu elementowi wybranemu poprzez Id tę właściwość odpowiednio, czyli: Kod document.getElementByID('id_input').disabled=false; i wywołać w konkretnym z radiobuttonów przy zdarzeniu onclick zmieniając mu albo na disabled=true (wyłączony), albo na disabled=false (by włączyć)tak to wiem, ale jak zrobić żeby po ponownym kliknięciu na radiobuttona skrypt zablokował by element. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zwyczajnie sprawdzasz czy obiekt jest włączony czy nie i dajesz mu wartość przeciwstawną wtedy. Jeśli było true, daj false i vice versa. Nic więcej...
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
właśnie nie wiem jak to zrobić, jak już mówiłem dopiero raczkuję w JS.
|
|
|
![]()
|
|
A od czego jest google? Tam jest wystarczająco dużo na ten temat napisane. Przecież nie będziesz tu co chwilę zakładał tematu na forum z byle głupstwem, które znajdziesz w kursach, tutorialach, helpach itp :/ Zauważ, że większość pytań dotyczy już poważniejszych zagadnień, a za takie jak Twój tematy moderatorzy zamykają niemal od razu bo to rzeczy elementarne, o których w necie napisano na tysiącach stron. Nie bądź leniwy i nie oczekuj, że ktoś będzie Ci sypał kodem gotowym w tak banalnych przypadkach. Od tego masz net i wyszukiwarkę.
Ten post edytował thek 25.08.2009, 15:11:51 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:50 |