![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak za pomocą funkcji preg_match sprawdzić czy string $zmienna zawiera: Liczby 0-9 Znaki ~!@#$%^&*()-=+.... itp; Prosiłbym o pomoc bo nigdy nie bawiłem się preg_match Ten post edytował owned 25.08.2009, 13:59:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To może najpierw zobacz, na czym to polega...?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi o ułożenie regexp
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]()
|
|
trochę kiepsko jest to tam wyjaśnione. Będę o tym jeszcze czytał. Czy teraz nie mógłby mi ktoś napisać gotowca ? Chyba nie jest aż tak skomplikowany.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz tam napisane, klasy znaków...
takie trudne?
w $pattern masz tylko parę znaków dla przykładu, nie wiem dokładnie przed którymi wstawia się \, więc musisz popróbować ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@pawel
Przed tymi, które są zarezerwowane ![]() @topic http://wyrazenia-regularne.pl/ Ludzie chwalili tą stronę, więc i Tobie daję. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
no ok fifi biore się za lekturę. Zastanawiałem się jeszcze nad tym:
Zrobić tablicę z 1-9 i znakami specjalnymi. Rozbić string w którym chcę szukać również na tablicę i porównać obie. Co Wy na to ? Ten post edytował owned 25.08.2009, 18:02:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem po co, skoro masz wyrażenia regularne. A iterowanie po wszystkich elementach n razy nie będzie dobrym pomysłem.
gdzie n to długość stringu do sprawdzenia -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]()
|
|
ale znaki specjalne dalej nie wiem jak sprawdzić... mam na myśli
~!@#$%^&*() itp preg_match('/[0-9~!@#$%^&*()_+-={}|;:"<>,.?]/',$zmienna) co jednak z ' [ ', ' ] ', ' \ ', ' ' ', ' " ', ' / ' ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jak za pomocą funkcji preg_match sprawdzić czy string $zmienna zawiera: Liczby 0-9 Znaki ~!@#$%^&*()-=+. Może interesują Cię wszystkie znaki oprócz liter? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chcę validować formularz pod kątem cyfr i znaków specjalnych. Jeżeli będzie on takowe zawierał to ma wypluć błąd i tyle.
ok dałem radę
|
|
|
![]()
|
|
To masz złe wyrażenie...
/[^A-Za-z]/ Oznacza, że nie może być tego ;p Bardziej: #^[a-z]+$#i -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 02:14 |