![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki prosty formularz:
I tak: 1. jeżeli wybiorę jakiś plik i kliknę w "OK" to strona się tylko przeładowywuje i tablica $_POST jest całkiem pusta 2. jeżeli kliknę "OK" i pole plik zostawie puste jest ok. if sprawdzający, czy formularz został wysłany wygląda tak:
EDIT: dowiedziałem się, że to przez za duży plik, który wgrywałem. Czy istnieje możliwość zmiany ograniczenia uploadowanego pliku bez dostępu do php.ini? Ten post edytował sweter 25.08.2009, 13:47:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam np.
if($_POST['OK']){ zamiast if($_POST['wyslano']=="1") { (nie jest to błąd, ale zawsze 1 linijka mniej i wygląda bardziej profesjonalnie ![]() ----- $_FILES["plik"]["size"] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Po pierwsze nie używaj niepotrzebnie pola "wysłano" jest zbędne. Wystarczy że nadasz submitowi nazwę (choćby name="wyslano") i sprawdzisz w POST czy on istnieje. Choćby funkcją array_key_exists( 'wyslano', $_POST)
To po pierwsze. Po drugie zamykaj inputy... Dla file tego nie zrobiłeś. A po trzecie to można zmienić - używając htaccess ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za wszystkie uwagi.
A co do używania array_key_exists() - nie lepiej użyć isset()? W końcu mniej pisania ![]() Poza tym pogooglowałem i zalazłem linijkę do htaccess zmieniającą limit pliku: Cytat php_value upload_max_filesize 120M Niestety nie działa ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panie, ustawienia limit max_upload_size oraz max_post_size należy ustawić w php.ini.
Ten post edytował potreb 25.08.2009, 14:43:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@potreb: ciekawe kto Ci udostępni php.ini na serwerze zewnętrznym
![]() ![]() ![]() ![]() @sweter: array_key_exists( 'wyslano', $_POST) i isset( $_POST['wyslano']) dadzą równoważne wyniki więc tutaj jest dowolność w stosowaniu. Jeśli to nie działa to sprawdź na ile masz ustawione te dane. i czy nie wywala jakiegoś błędu innego. Możliwe, że hosting nie pozwala zmieniać php.ini w żaden sposób. Jakby co zawsze możesz do ich BOK napisać z pytaniem czy jest taka możliwość. Ten post edytował thek 25.08.2009, 14:55:48 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego trzeba wybierać dobry hosting, co do httaccess to nie używam, bo nie każdy serwer ma taki coś jak Apache
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jedyny hosting w Polsce jaki udostępnia php.ini i jaki znam to AZ.pl i mają skopany tak konfig oraz usługi że wolę dopłacić za serwer innej firmie i mieć spokój :] Sorki ale grzebanie we wszystkich ustawieniach php od nich i wyłączanie takich idiotyzmów domyślnych jak magiczne cytowania czy globalsy, które domyślnie mają włączone woła o pomstę do nieba. A nie mam zamiaru odpalać phpinfo i sprawdzać co mają skopane. Wolałem hosting zmienić niż się użerać z dziadami i czekać na ich zbytek dobrej woli by mi być może w ciągu godziny te ustawienia wprowadzili. Bo tyle sobie od maila jaki im wysyłam by ich o tym fakcie poinformować sobie ustalili. Godzinę czekania na zmianę, a teraz niech zrobisz sobie literówkę, to czekaj kolejną godzinę, zanim serwer być może ruszy, o ile gdzieś znów byka nie walnąłeś lub do ich ustawień bezpieczeństwa Twój php.ini nie pasuje i się wykrzacza. Wolę w htaccess zrobić zmianę i widzieć efekt po sekundzie
![]() Ten post edytował thek 25.08.2009, 23:29:04 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 05:56 |