![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie odnosnie cachowania.
Jak zrobic takie cachowanie? Wiadomo, ze jesli jest jakas strona "statyczna" (tylko czasami zmieniajaca swoja zawartosc), to sprawdzana jest data ostatniej modyfikacji pliku i porownywana z jakas zapisana w innym miejscu, lub jesli jest starsza niz okreslona ilosc czasu. Jesli tak, to usuwany jest plik i tworzony na jego miejsce nowy plik. Natomiast jak to jest ze stronami dynamicznymi? Widzialem w kilku skryptach, ze strony sa cachowane i jak data ich utworzenia jest starsza niz np. 3 minuty, to jet plik od nowa cachowany, ale co jesli ktos wczesniej zmieni zawartosc strony, np. doda jakiegos newsa, wtedy skrypt innym uzytkownikom pokaze to co jest zcachowane, czyli w to jeszcze bez newsa. Nie wiem jak to jest w smarty zrobione, ale pewnie dobrze to dziala. Moj pomysl to taki, zeby w klasie miec kazdy element strony oddzielnie, np. menu, tabelke z ost. postami z forum, tabelke ze spisem newsow, tabelke z komentarzami i to wszystko w oddzielnych niby modulach. I teraz jak ktos wczytuje strone, to klasa sprawdza, czy zcachowane pliki wszystkich potrzebnych modulow istnieja, jesli jakis nie istnieje, to go cachuje i tworzy. Zas jak ktos cos zmienia w bazie danych lub skrypcie, to wtedy usuwane sa dane zcachowane pliki wybranych elementow. np. jak ktos doda newsa, to usuwany jest plik zcachowany z newsami jak ktos doda komentarz do newsa, to usuwany jest cache z komentarzami i z newsem (bo w nim byla wyswietlana ilosc komentarzy). itp. mam nadzieje, ze zrozumiale to opisalem, prosil bym o wszelka pomoc odnosnie cachowania, gdyz jest mi to potrzebne do pracy magisterskiej, z gory thx ps. jesli temat nie na Pro, to niech ktos przeniesie -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 01:56 |