![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie
Mam strone na ktorej sa 4 glowne kategorie, kazda jest wyswietlana jako osobna strona, zrobilem to na zasadzie sesji np if($_SESSION['category']==jeden){ // strona dla kategorii jeden } itd. Potem chcialbym podpiac subdomeny jeden.strona.pl, da sie tak? czy trzeba na 4 osobnych plikach w 4 katalogach? Moze includami? da sie jakos? -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze żeby rozpoznać subdomeny musi je przechwycić apache potem musisz użyć .htaccessa do wykrycia subdomeny:
Kod RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.+)\.domena\.pl$ [NC] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteRule ^(.*)$ /index.php?subdomena=%1 [L] a potem w skrypcie $_GET['subdomena'] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki, czyli jest to mozliwe? Np dam $_GET['subdomena'] na strone na ktora bede mial $_SESSION['category']='jeden'
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak możliwe robiłem coś podobnego kilka razy. Ciastko sesyjne powinno być dodatkowo ustawione dla wszystkich subdomen czyli:
Ten post edytował piotrekkr 25.08.2009, 12:11:58 |
|
|
![]()
|
|
RewriteRule ^(.*)$ /index.php?subdomena=%1 [L]
i tak 4 razy dla wszystkich subdomen? Potem mam juz subdomene np. jeden.strona.pl ? jeden jako get? Sorka nie bardzo to rozumiem, co ma Get do subdomeny. Mozesz mi to wytlumaczyc? -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Przez _GET dowiesz sie na jakiej subdomenie aktualnie jest odpalony skrypt nie musisz dla każdej robić oddzielnie bo (.*) wyłapuje i zapamiętuje subdomeny o każdej nazwie.
Kod #włączasz rewrite RewriteEngine on #jesli adres nie odwołuje się bezpośrednio do jakiegoś pliku to działaj dalej RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f #wyłapujesz i zapamiętujesz sobdomene do zmiennej %1 RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.+)\.domena\.pl$ [NC] #przepisujesz adres z subdomeną na /index.php?subdomena=wyłapana_subdomena&reszta parametrów przekazanych do skryptu RewriteRule ^(.*)$ /index.php?subdomena=%1&$1 [L] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do obsługi subdomen potrzebni ci jeszcze wildcard
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, że troszkę odkopie temat. Mam takie zadanie, na domenie glownej stoi Wordpress. Chcę by każda subodmena wskazywala na katalog na tym serwerze o takiej samej nazwie jak nazwa danej subdomeny. Wszystko wydawaloby sie wporządku, mam wlączony wildcard. Oto moj .htaccess
Wszystko działa niby jak powinno jednak niestety kazdy plik/link subodmeny wskazuje na nią samą. Powiedzmy: www.subdomena.domena.pl/plik.php wskazuje nie na dany plik a na www.subdomena.domena.pl Mogłby ktos pomoc? Z ew. wyjasnieniem. Ten post edytował jerry89 16.10.2009, 19:28:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:11 |