![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienna $id_p_1 zawiera przecież nazwę pliku, co dokładnie chciałbyś osiągnąć ?
-------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozszerzenie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej:
Edit: Zakładając, że plik zawsze składa się tylko z dwóch członów oddzielonych kropką ![]() Ten post edytował krowal 24.08.2009, 14:52:35 -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
To niestety mnie nie ustawia, bo zmienna $id_p_1 nie ma w sobie rozszerzenia. Tylko nazwę. Więc explode nie będzie tu rozwiązaniem.
Może da się jakoś wykorzystać $_FILE['Plik']['type'] ? A explode'a po kropce mógłbym wykorzystać, bo nazwa będzie jednoczłonowa. Ten post edytował 5w155 24.08.2009, 14:55:09 |
|
|
![]()
|
|
No to chcesz rozszerzenie czy 'mime type' ? bo z $_FILES['file']['type'] dostaniesz właśnie mime type czyli np 'image/gif'. Pamiętaj jednak, że nie jest to wartość generowana przez php a otrzymywana z przeglądarki przy uploadzie pliku. Dlatego np. typ .png może być inny jeśli uploadujesz przez FF i inny jeśli wrzucasz go przez IE (image/x-png albo image/png).
-------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Chcę po prostu uzyskać rozszerzenie uploadowanego pliku. Koniec.
EDIT: Dobra. Załatwiłem to dość łopatologicznie. W razie znajdę inne rozwiązanie to zastosuję. Po prostu robie explode'a na $_FILE['Plik']['name'] i stamtąd biorę rozszerzenie i dopisuję do $id_p_1. Troche lipa... ale działa ![]() Ten post edytował 5w155 24.08.2009, 15:12:27 |
|
|
![]()
|
|
Możesz jeszcze użyć explode na $_FILES['file']['name'].
edit: jw. spóźniłem się ![]() Ten post edytował krowal 24.08.2009, 15:12:51 -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja bym nieco uważał przy explode i po takim działaniu użył array_pop sprawdzając co zwraca. Pliki mogą, jak sam wiesz zapewne, mieć w nazwie wiele kropek, lub wcale, a nas interesuje ostatni człon. Poza tym w razie wywołania popa na pliku bez rozszerzenia wywali nam nazwę pliku
![]() Czyli:
Ten post edytował thek 24.08.2009, 17:04:07 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Yyy... polecam manual: pathinfo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym nieco uważał przy explode i po takim działaniu użył array_pop sprawdzając co zwraca. Pliki mogą, jak sam wiesz zapewne, mieć w nazwie wiele kropek, lub wcale, a nas interesuje ostatni człon. Poza tym w razie wywołania popa na pliku bez rozszerzenia wywali nam nazwę pliku ![]() Czyli:
nie prościej: ? Poza tym jest funkcja, o której mówił przedmówca stworzona właśnie do tego celu... -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Pathinfo najlepsze.
Fifi... pop i end zadziałają identycznie ![]() ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:17 |