![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy projekt tabeli w stylu
jest oplacalny z punktu widzenia bazy danych i jej optymalizacji, oraz ew calej aplikacji bazujacej na MVC? Tzn jest sobie projekt ktory ma N modulow kozystajacych z plikow skladowanych na serwerze, kazdy modul ma wlasne foldery z plikami ale ich lista znajduje sie w jednej tabeli. W alternatywie jest tworzenie niezaleznych tabel dla kazdego modulu ktore w 90% beda wygladaly i dzialaly tak samo. Obsluga takiej tabeli wydaje sie byc latwiejsza (jeden model, jeden controller z ktorego moga kozystac poszczegolne moduly itp), z drugiej strony to mniej triggerow w bazie, mniej indexow, mniej rekordow w tabeliach (mysle ze realnie jestem w stanie umiescic tam kilkanascie do kilkuset tysiecy rekordow i przynajmniej kilka modulow) ale wiecej pracy przy tworzeniu i rozbudowie takiego rozwiazania Myslicie ze to sensowny pomysl? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że nie ma czego się obawiać że baza danych nie wyrobi. Takie rozwiązanie jest nawet konieczne.
Przy PostgreSQL to już bajka, ta baza uwielbia duzą liczbę krotek w tabeli. Tworzyłem porównywarkę cen która posiadała ponad milion produktów, do tego dochodzi drugie tyle ofert. Ale mimo tego baza działa stabilnie a strony otwierają się błyskawicznie. Co w przypadku MySql było już gorzej. Który potrafił się zawiesić. W twoim rozwiązaniu wystarczy załozyć indexy na module_id wtedy nie będziesz miał problemu z wydajnością. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 16:48 |