![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wpisuje w wierszu polecen:
Nastepnie wpisuje:
nastepnie
wyskakuje mi: ERROR 1046 (3D000): No databases selected Co jest nie tak i co to oznacza? Ten post edytował kalen 24.08.2009, 12:45:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to oznacza że nie wybrałeś bazy danych
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisalem ponizsze pliki:
createmovie.php
moviedata.php
Po otwarciu creatuvemovie.php wyskakuje mi "Access denied for user 'bp5am'@'localhost' to database 'moviesite' " ,a po otwarciu movie data.php wyskakuje mi "movie data bases selected". Co jest nie tak?Nakierowal by mnie ktos krok po kroku? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 4 Dołączył: 6.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skad Ci wyskakuje "movie data bases selected" skoro tego w kodzie nie masz? Zrob tak, zaloguj sie do MySQL-a jako root:
jesli masz juz swoja baze danych utworzona to dodaj prawa dla uzytkownika, jesli nie to stworz baze danych: stworzenie bazy
odpowiednie prawa dla uzytkownika bp5am
teraz powinno byc okej, pozdr ![]() Ten post edytował MiChaSSs 23.08.2009, 22:20:10 |
|
|
![]()
|
|
Dalej jest to samo
![]() Zrobile wszystko dodlaem uzytkownika,haslo wpisuje:
i niby jest dobze.Wyskakuje mi tabela w user mam bp5am ,host jest:localhost .Niewiem co jest dalej? kolega napisal jeszcze powyzej zeby stworzyc base danych. Mam ją nazwac jak chce czy musze sie zastosowac do utworzonych przezemnie pliow? bo jak ja nazwalem moviesite to mi wyskakuje w pliku movie.data żę Table 'moviesite.movie' doesn't exist.Czyli ze tabela 'moviesite.movie' nieistnieje. Ten post edytował kalen 24.08.2009, 14:36:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 4 Dołączył: 6.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz stworzyc baze zgodnie z:
i dodawaj do mysql_select_db drugi parametr do funkcji na wszelki wypadek, podobnie w mysql_query. Pisz kodem zblizonym jak powyzej, bo wtedy latwiej blad znalezc. Napisales ze "Zrobile wszystko dodlaem uzytkownika,haslo wpisuje" a prawa dla uzytkownika? Tabela moviesite.movie nie istnieje bo najpierw trzeba ja stworzyc samemu -> createmovie.php. Rob dokladnie tak jak napisalem post wyzej a wszystko pojdzie za pierwszym razem. Ten post edytował MiChaSSs 24.08.2009, 16:03:43 |
|
|
![]()
|
|
[quote name='MiChaSSs' date='24.08.2009, 15:32:56 ' post='652838']
musisz stworzyc baze zgodnie z:
co ja mam z tym zrobic.gdzie to wpisac.Bardzo bym prosil o poprowadzeniu mnie od poczatku krok po kroku jak najjasniej tlumaczac .Nieznam sie na tym wogole bo sie ucze. |
|
|
![]()
|
|
podalem Ci przyklad jak powinno wygladac polaczenie sie z MySQL-em i wybor bazy danych, a teraz wprowadz to do swoich skryptow.
|
|
|
![]()
|
|
a co ja mam zle?
|
|
|
![]()
|
|
np. brak drugich paremetrow - niby nie trzeba ich miec, ale lepiej wpisac, i w mysql_connect itd. wpisuj zmienne zamiast uzytkownika, host itd.
zrob tak jak to pisalem http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=652544 a pozniej sprawdz ten kod:
Ten post edytował MiChaSSs 24.08.2009, 16:06:19 |
|
|
![]()
|
|
ale ja to robie zgodnie z ksiazka. Watpie zeby w ksiazce bylo cos zle napisane.To ja poleniam blad.
Tutaj napisze co konkretnie robie (łacznie z konfiguracja MySQL): 1)Po ściagnieciu i instalacji MySQL.Zaznaczam opcje konfiguracji.Wybieram Standard Configuration,w nastepnym oknie nic niezaznaczam,nastepnie odznaczam opcje Modilify Seciurytu Settings. 2)w php.ini zmieniam extension_dir = "./" na extension_dir = "c:\php\ext", usuwam rowniez ; z ;extension=php_mysql.dll. I kopiuje libmysql.dll do C:\windows\system32 3)nastepnie po zalogowaniu i ustawiam
I mi niedziala. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro nie wiesz jak skonfigurować serwer, to zainstaluj sobię np. pakiet xampp (http://www.apachefriends.org/en/xampp.html) do celów nauki w zupełności Ci to wystarczy, nie ma sensu żebyś się męczył.
Ten post edytował f1xer 24.08.2009, 21:34:32 -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
sorry popelnilem blad po otwarciu moviedata.php wysakuje mi blad : No database selected
|
|
|
![]()
|
|
kolego kalen, rob to w jakiejs logicznej kolejnosci. Zrob najpierw wszystko to co Ci napisalem na gorze (zaloguj sie do MySQL-a stworz baze i sprawdz skrypt ktory Ci wystawilem kilka postow wyzej) - bo jak wszystko bedziesz chcial na raz robic to nic Ci sie nie uda, pozdr MD
|
|
|
![]()
|
|
MiChaSSs robile to juz i nic niepomoglo.
|
|
|
![]()
|
|
W takim razie robisz cos niewlasciwie. Ja robilem zgodnie z tym co napisalem wyzej, pozniej odpalilem skrypt PHP (poprawilem go, bo byly jakies male bledy w zapytaniach SQL-a) i tabele zostaly stworzone. Ponizej masz poprawiona wersje skryptu createmovie.php:
Ten post edytował MiChaSSs 25.08.2009, 16:19:39 |
|
|
![]()
|
|
napisales zeby stworzyc baze danych.Jak ja mam nazwac w pszypadku moich plikow?
|
|
|
![]()
|
|
Masz wszystkie dane w skryptach ... Nazwa bazy danych to -> moviesite Sam pisales te skrypty?
|
|
|
![]()
|
|
Nie ja to z ksiazka robie. One sa przepisane z ksiazki. Po ich utworzeniu jest punkt w ktorym ksiazka kaze mi sworzyc uzytkownika i niema o tym nic napisane.
|
|
|
![]()
|
|
przeciez pisalem Ci jak to zrobic wyzej ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:38 |