![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wybaczcie że tak bombarduje to forum ale co rusz mam jakieś problemy z ZF ![]() Myślałem że już wszystko jest ok gdy nagle pojawił się problem, duży problem. Mimo skorzystania z manuala nie udało się go rozwiązać. Otóż: Podzieliłem aplikacje na moduły: admin i default. Tym samym musiałem użyć:
Do prawidłowego odnajdywania Kontrolerów. Jednak problem jest z widokami. Standardowo gdy miałem jeden moduł wystarczyło w application.ini dodać:
Teraz gdy moduły mam podzielone na admin i default drzewo prezentuje się mniej więcej tak (model okrojony): /application -- /MODULES ----- /admin ---------- /controllers ---------- /views ---------- /layouts ----- /default ---------- /controllers ---------- /views ---------- /layouts W tym momencie dostaje błąd:
gdy w application.ini na sztywno podam dobrą ścieżkę
Wszystko jest ok. Tylko że ja muszę tą ścieżkę dynamicznie zmieniać wraz z modułem. To samo tyczy się do Layout
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
umm kozystasz ze standardowej organizacji plikow wiec dlaczego nie pozwolisz by sciezki organizowaly sie automatycznie?
nie musiales uzyc setControllerDirectory, wystarczyloby addModuleDirectory() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz rację co do tej funkcji ale z tego co widzę to niestety dalej nie widzi widoków bez podania bezpośredniej ściezki z nazwą modułu
![]() Może wkleje kod który stosuję:
Bootstrap.php
application.ini
Błąd który otrzymuje
Pomożcie koledzy, już na łeb dostaje od tego :/ Ten post edytował Sajrox 23.08.2009, 12:00:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widze tego wyzej ale czy tworzysz widok recznie i podajesz go layoutowi? Jesli tak to to sprawia problem i rozwiazaniem bedzie pozwolic stworzyc mu sie samodzielnie i dodac do niego zmiany albo recznie podac wszystkie sciezki ktorych potrzebuje (co na ogol jest przerostem formy nad trescia)
Btw co jest takiego fajnego w konfigach w plikach *.ini? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
O w mordę
![]() Co do widoków robię to tak: 1. Tworze widok np index/index.phtml 2. Umieszczam do w application/MODULES/admin/views/scripts/ I kontroler już am pobiera ten widok. layout.phtml wygląda tak:
Ale skoro już działa to chyba to już nie jest istotne ![]() A jeszcze jedna prosba. Byłbyś w stanie pokazać swój plik index.php i Bootstrap.php ![]() ![]() Chciałbym zacząć już coś klepać w Zendzie ale jak na razie to 3 dni siedze nad konfiguracją i budową struktury :/ |
|
|
![]()
|
|
moj index.php (jesli chodzi o ten glowny na ktory kieruje .htaccess) to wyglada on mniejwiecej tak jak w manualu
co do bootstrapa to ciagle pracuje nad jego budowa i narazie jest zwyklym proceduralnym plikiem ktory zaczyna sie od konfiguracji autoloadu, dalej front controller, routery, layout, ewentualnie baza i helpery -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja trochę zmodyfikwoałem kod:
Może się komuś przyda ![]() Moj index.php
Initializer.php
Bootstrap.php
Mam jeszcze Controller.php po którym dziedziczą wszystkiem inne kontrolery z danego modułu.
Ten post edytował Sajrox 23.08.2009, 15:41:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:23 |