![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, w wielkim uproszczeniu:
mam w pehapie pętelkę
I chcę zrobić coś takiego że gdy klikne na Usun, wyswietlilo mi komunikat, w ktorym bylby ID tego wpisu, np czy na pewno chcesz usunac wpis o id x ? Chodzi o to ze nie wiem, jak przypisac zmienna w petli php, probowalem zwyczajnie przypisac zmienna js do php ale przypisalo tylko ostatnie ID, Drugie problem, to z classami i ich pobieraniem przez JS. Pisalem o tym w poprzednim temacie ale z racji ze dalem juz tam "pomogl" nikt tam nie zaglada ;] (dodam ze probowalem wiele skryptow) Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Drugie problem, to z classami i ich pobieraniem przez JS. Pisalem o tym w poprzednim temacie ale z racji ze dalem juz tam "pomogl" nikt tam nie zaglada ;] Wartość className. Cytat I chcę zrobić coś takiego że gdy klikne na Usun, wyswietlilo mi komunikat, w ktorym bylby ID tego wpisu, np czy na pewno chcesz usunac wpis o id x ? Chodzi o to ze nie wiem, jak przypisac zmienna w petli php, probowalem zwyczajnie przypisac zmienna js do php ale przypisalo tylko ostatnie ID, To może dopisz po prostu do hrefa...? Tak btw, na Twoim miejscu zacząłbym już korzystać z jakichś frameworków JS. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 2 Dołączył: 11.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[PHP] pobierz, plaintext
Tak nie działa? probowalem tak tez, dalem function jakasfunkcja(id) { //tresc funkcji } nie dzialalo Erix, uczylem sie Jquery ale to wcale nie jest latwiejsze niz samo JS dla mnie (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) any ideas? Ten post edytował MateuszScirka 22.08.2009, 21:55:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Tak powinno zadziałać:
A odnośnie jQuery to może i trudniej na początku ruszyć ale wierz mi - warto. Poza tym do swoich umiejętności będziesz mógł dopisać znajomość jQuery czyli biblioteki, która jest obecnie bardzo popularna (o ile nie najpopularniejsza dla JS). |
|
|
![]()
|
|
Tak powinno zadziałać: [PHP] pobierz, plaintext
A odnośnie jQuery to może i trudniej na początku ruszyć ale wierz mi - warto. Poza tym do swoich umiejętności będziesz mógł dopisać znajomość jQuery czyli biblioteki, która jest obecnie bardzo popularna (o ile nie najpopularniejsza dla JS). przerobilem dla swoich potrzeb ale nie dziala ;] Pobawie sie ponownie jQuery bo od ostatniego przeczytanego tuta troche minelo moze tym razem cos zrozumiem poza show('slow') ;D Prosze o kolejne sugestie, pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A nie prościej zrobić tak?
Omijasz przekazywanie zmiennych. W razie gdy ktoś potwierdzi, wykona się akcja usun dla rekordu o id odpowiednim. Jeśli nie potwierdzi to nie stanie się nic. Bo co Ci da JS w takim wypadku skoro zapewne modyfikujesz zmienne w bazie na serwerze, a JS działa tylko na kliencie? Musiałbyś i tak wywołać jakoś usuwanie z bazy. Ale jeśli zmienna będąca kontenerem dla rekordu ma prawidłową nazwę to powinno zadziałać bezproblemowo:
Ten post edytował thek 23.08.2009, 01:50:19 |
|
|
![]()
|
|
Ok dzieki Thek, a cos z tymi classami da sie zrobic? Szukalem pod ClassName, ale efekty mizerne, skrypt mi nie dziala wtedy,
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Nie wiem o jaki temat chodzi, więc nie mam jak sprawdzić założeń i tego co potrzebujesz. Zgaduję, że chcesz wyszukiwać elementy po nazwie klasy, bo JS ma wyszukiwanie tylko po Id oraz Tag. Musiałbyś napisać wtedy własną funkcję to robiącą, bo w chwili obecnej nie ma takiej funkcji wbudowanej w JS. Polegało by to na przejrzeniu każdego elementu w strukturze DOM dokumentu i wyszukaniu w zmiennej ClassName odpowiedniego ciągu znaków. Tylko pamiętaj, że tam może być więcej niż nazwa jednej klasy, więc porównanie ścisłe ( element['ClassName'] = 'nazwa_klasy') odpada i musisz wyszukać stringa w stringu. Ale to tylko moje zgadywanie bo nie wiem o jaki temat chodzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
dokladnie o ten temat. Widzialem setki podobnych funkcji jednak zadna nie zadzialala, tak jak ma dzialac. Nie rozumiem czemu JS nie ma czegos w stylu getelementbyclass przeciez to jest tak samo wazne jak byID a nawet bardziej przydatne.
|
|
|
![]()
|
|
Teoretycznie istnieje funkcja getElementsByClassName ale działa ona chyba w Firefoxie tylko i jedynie od wersji 3. Jeśli jednak poszukasz w google takiej właśnie nazwy funkcji to powinno Ci sypnąć, podobnie jak mi, gotowymi rozwiązaniami dla JS stworzonymi przez innych. Kwestia tylko jeszcze sprawdzenia, która działa tak jak sobie życzysz.
|
|
|
![]()
|
|
Jak juz napisalem, widzialem wiele takich funkcji niestety zadna z nich nie zadzialala a na pewno dobrze je aplikowalem do swojej strony... moze ktos z was ma juz jakas wyprobowana dzialajaca
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat ale działa ona chyba w Firefoxie tylko i jedynie od wersji 3 Wszystkie nowoczesne obsługują - Fx 3, Opera 9.6, 10, Chrome, chyba IE7 też. Cytat Jak juz napisalem, widzialem wiele takich funkcji niestety zadna z nich nie zadzialala a na pewno dobrze je aplikowalem do swojej strony... Pokaż przykładowe wywołanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 19:43 |