|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kruklanki/Otwock Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć
Słuchajcie, mam taki dylemat: Chcę zrobić stronę, która ma poziome menu, przełączające między podstronami i na każdej podstronie ma być inne menu, które odwołuje sie tylko do danej podstrony. Używam:
w części gdzie ma pojawiać się treść podstrony, a linki w menu poziomym mam i to działa. Po kliknięciu na poziome menu, przełącza na wskazaną podstronę, ale ... Jak zrobić, żeby wraz z podstroną wczytywało się menu dotyczące wyłącznie podstrony, np z lewej strony? Bardzo proszę o pomoc, nie potrafię nawet zapytać googla czego szukać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Z góry ogromne dzięki. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 29 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
A nie możesz zrobić tego samego z menu co z treścią? Też includować menu w zależności od $_GET['id']. Albo nawet nie inludować tylko jakiegoś switcha zastosować.
Albo w pliku includowanym zrobić dwie zmienne a później je wyświetlić :
Ten post edytował maniekl2 22.08.2009, 15:05:15 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kruklanki/Otwock Ostrzeżenie: (0%)
|
tak własnie chcę zrobić - dwa divy - jeden z treścią, drugi z menu, ale nie bardzo wiem jak skonstruować potem link w menu w podstronie
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 29 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
No to zrób dwa divy (menu, tresc) includuj jak includowałes tylko w pliku treść wyświetlaj w zależności od zmiennej action - zrób coś takiego.
A później w pliku index wyświetl $tresc i $menu Ten post edytował maniekl2 22.08.2009, 15:29:26 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Ja niedawno sam sobie robiłem podobne rozwiązanie. Nie identyczne jednak. Chciałem by w szablonie pokazywało mi wszystkie, ale niewidoczne dla użytkownika domyślnie. Stąd menu główne jest widoczne zawsze, ale pod nim jest kilka divów ustawionych na display: none. Zdarzenia onmouseover zmieniają widoczność diva z submenu po najechaniu na konkretny link w menu głównym. Zawodzi to jedynie gdy ktoś wyłączy obsługę JS. W kodzie jednak wszystkie linki są widoczne.
W Twoim przypadku można robić tak jak opisują tutaj, gdyż widoczność submenu masz już po kliknięciu w link i przejściu na podstronę, nie zaś po najechaniu tylko, jak w przypadku jaki opisałem. Jeśli jednak w przyszłości zechcesz robić to "w locie" to możesz jeszcze rozważyć użycie AJAX. Ten post edytował thek 22.08.2009, 22:16:04 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 00:37 |