![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taką tablice:
chce obliżyć średnią ocen artykułów dla każdej kategorii czyli ma to działać tak: artykul1_ocena*artykul1_waga + artykul2_ocena*artykul2_waga ..... / artykul1_waga + artykul2_waga tylko nie moge przewidziec ile bedzie artykulow :/ jakies pomysly ? jak sie za cos takiego zabrac? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 9 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O pętlach słyszał?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 9 Dołączył: 16.09.2005 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym wpętli przetworzył tablice wyciągnał sume ocen i podzielił przez ilosć ocen i gotowe
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Mniej więcej coś takiego. a) Przelatujesz po każdej kategorii, ![]() c) Pobierasz nazwę kategorii, d) Robisz pętlę po wszystkich artykułach i dodajesz w tej pętli zarówno iloczyny jak i wagi, e) Tworzysz klucz w tablicy wyników z nazwą kategorii i jako wartość ustawiasz średnią. Tak mniej więcej wygląda algorytm i na szybko napisany kod. Zaznaczam, że piszę z głowy i nie testowałem go, więc może gdzieś byk wyskoczyć ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 08:04 |