![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy da się za pomocą DirectoryIteratora wyświetlić pliki w kolejności alfabetycznej? Czytałem, że można w tabliach ale może jest inny sposób. Nie lubię tablic i szczerze powiedziawszy nie za bardzo rozumiem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Czy w takim kodzie da się posortować bez tablic?
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Czy da się za pomocą DirectoryIteratora wyświetlić pliki w kolejności alfabetycznej? Z tego, co mi wiadomo, to nie; nie w DirectoryIterator. Cytat Czytałem, że można w tabliach ale może jest inny sposób. Nie lubię tablic i szczerze powiedziawszy nie za bardzo rozumiem (IMG:style_emoticons/default/brzydal.gif) Będziesz musiał więc zrozumieć i polubić. Prędzej, czy później - czy tego chcesz, czy nie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz spisać wszystkie pliki do tablicy, a następnie użyć funkcji sort. ; )
np.
Ten post edytował ersiu 21.08.2009, 22:49:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba sortuje ale nie wszystko bo wyskakuje mi lista:
Ogółem są 4 Pliki. Skopiowałem całość ze strony bez przerabiania, czy z przerabianiem, wyświetla źle... Zastanawiam się czy plików nie wyświetlić w tabelach i za pomocą jquery je posortować. Myślicie że to dobre rozwiązanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 5 Dołączył: 29.03.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś robiłem coś podobnego i ogólnie można zrobić to tak - klasa sortowania znaleziona w internecie.
|
|
|
![]()
|
|
Klasy, to za wysoko dla mnie jak jak na razie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wolę pokombinować z tablicach, tym bardziej, jak napisał erix, muszę się ich nauczyć bo w przyszłości na pewno mi się przydadzą.
Więc kombinuję. Na razie chce zrobić sortowanie katalogów.
To przekształcony przykład ersiu, przy czym tu nie zapisuję $directory do tablicy, bo jest ono pobierane przez GET i dopisywane do ścieżki. Zresztą, czy dopiszę czy nie to i tak nie działa. Albo wyskakuje lista folderów o nazwa Array albo bez nazwy. Co tu robię źle? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No tak. Ale to chyba dobrze, nie? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) P.S Nie śmiać się, tablice są dla mnie obce (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
No niby składniowo dobrze, ale logicznie, to jaki jest w tym sens...? Jak funkcja sortująca ma na tym działać...?
|
|
|
![]()
|
|
Jak ma działać? Nie wiem, nie znam tej funkcji. Tablic też nie łapie.
Według mnie najpierw muszę wskazać co ma być w tej tablicy a potem to posortować. |
|
|
![]()
|
|
No właśnie, więc czemu wrzucasz tablicę w tablicy, skoro tego nie potrzebujesz...?
|
|
|
![]()
|
|
Hmm chyba mnie trochę oświeciłeś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Najpierw deklarowałem zmienną jako tablicę a potem do tablicy wrzucałem tablicę. A miałem wrzucić jakieś dane, tak? Teraz mam taki kod:
Teraz mam taki błąd (linia 71 zaznaczona wyżej):
O co teraz chodzi? Bo w googlach nic na ten temat nie znalazłem. |
|
|
![]()
|
|
Może lepiej pokaż większą część skryptu.
|
|
|
![]()
|
|
Generalnie to coś takiego. Ominąłem kod który opisywał wygląd strony oraz listowanie plików (bo i tak będzie zmienione na posortowane tablice, jak w tym przypadku).
|
|
|
![]()
|
|
I która jest to ta 71. linia?
|
|
|
![]()
|
|
71 to linia 26 w powyższym kodzie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro odpuściłeś wprowadzania tablicy do tablicy to czemu odwołujesz się w pętli foreach tak: $catalog[0] ?
|
|
|
![]()
|
|
Nie mam pojęcia (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Tak jak mówiłem tablice są mi obce.
Mógłby ktoś przepisać mój kod i napisać komentarze do tablic? Wtedy będę wiedział o co chodzi i może jakoś do tego dojdę. Dzięki za cierpliwość (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) EDIT: Rozwiązane! Już wiem w czym był problem. Nie w linijce 71. Chodził o to, że wartość do tablicy była źle zapisywana. Był tak:
A powinno być tak:
Teraz wszystko działa... Hmm więc jednak te tablice trochę rozumiem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Dzięki wszystkim. Ten post edytował deha21 24.08.2009, 11:08:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:48 |