![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2004 Skąd: zalibórz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam....
Mam taki dziwny problem Popelnilem sobie wersje jezykowe trzymane w tabeli 3 kolumnyw tabeli - pl en de - pobieram wlasciwa (no ba...). Teraz mam w includzie z funkcjami zapytanie do tabeli ktore pobiera sobie wszystkie dane z kolumny zdefiniowanej przez jezyk, wiec jesli jezyk mam PL to pobiera dane z kolumny pl i potem na stronie wstawiam indeksy. Ale przy kazdym otwarciu stronki on to zapytanie sila rzeczy wywoluje. A moze wywolac raz przy pierwszym wejsciu i trzymac tablice z wynikami w sesji i z tej tablicy wstawiac indeksy analogicznie? Wtedy nie wywolywalby caly czas tego SELECT'a. Ale czy to wydajne czy jednak tak zostawic? Czy moze w OGOLE INACZEJ. ![]() Ufffffff..... mam nadzieje, ze w miare jasno okreslilem problem. Z gory dziekuje za pomocna dlon i pozdrawiam. -------------------- Niektórych rzeczy nie można ująć w inny sposób jak tak, czy inaczej....
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że nie ma większej różnicy wydajnościowej - i z bazy musi odczytać i z sesji musi odczytać, a jeżeli dane sesyjne trzymane są w bazie to wychodzi na to samo
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2004 Skąd: zalibórz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlasnie konsultowalem to z moim znajomkiem adminem i podobnie twierdzil mowiac ze juz bez przesady z tym zylowaniem wydajnosci
i ze i tak w innym miejscu pojawi sie jakas funkcja ktora zezre te z trudem wygospodarowane zasoby ![]() ![]() ![]() Ale czlowiek napoczatku zawsze ma takie swietlane plany eeeech ![]() Pozdrawiam -------------------- Niektórych rzeczy nie można ująć w inny sposób jak tak, czy inaczej....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2004 Skąd: Ziemia Giżycka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli nie jesteś pewien co do wydajności, dlaczego tego nie sprawdzisz?
![]() [php:1:9c020680d5]<?php $poczatek = microtime(); //Treść skryptu $koniec = microtime(); echo "Czas wykonywania: " . $koniec - $poczatek; ?>[/php:1:9c020680d5] Porównasz wyniki i wszystko będzie jasne. -------------------- My name is Luke... Lucky Luke
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:23 |