|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Próbuje zrobić system aktualizacji dla mojego tworu. I teraz się zastanawiam czy zrobić to tak: - pobieram jeden plik z spakowanymi plikami do podmiany, czyli ściągam to do jakiegoś folderu "tmp" z uprawnieniami chmod 777 rozpakowuje, no i teraz nie bardzo wiem jakim poleceniem to podmienić i czy wszystkie foldery i pliki musiały by mieć ustawione uprawnienia chmod 777. - druga opcja ściągam najpierw listę plików do aktualizacji i potem po kolej pliki i tu znów problem z uprawnieniami wtedy chyba wszystko musiało by być ustawione na 777. A może jakieś inne rozwiązanie bo ustawienie całości na 777 to chyba nie zbyt dobry pomysł. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat A może jakieś inne rozwiązanie bo ustawienie całości na 777 to chyba nie zbyt dobry pomysł. To zależy od serwera; coraz więcej działa na uprawnieniach danego użytkownika tak, że ustawianie uprawnień staje się zbędne. Jeśli chodzi o sam przebieg aktualizacji - na pewno ściągnięcie jednego spakowanego pliku będzie szybsze/sprawniejsze od wielu małych. I tu robisz tak - wczytujesz listę do aktualizacji -> pętla dla plików: chmod 666 dla nadpisywanego pliku, aktualizacja, chmod pierwotny. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeszcze jedno pytanie.
Jak rozwiązać sprawdzanie dostępności nowej wersji: - przy logowaniu łączymy się z ftp-em i sprawdzamy czy jest nowa wersja (ale możne to zwolnic logowanie bo ftp to za szybko nie działa i jak będzie więcej użytkowników to już w ogóle klapa) - przy logowaniu łączymy się z http i powiedzmy że jest jakiś link zwracający numer wersji To moje pomysły ale nie bardzo one mi się podobają może macie większe doświadczenie i poradzicie coś. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak najbardziej http, możliwe do wyboru np.:
- plik na serwerze zawierający nr wersji (file_get_contents) - skrypt odpowiadający numerem wersji (xml, zwykły tekst) |
|
|
|
|
|
|
|
Mam jeszcze jeden problem a mianowicie, skorzystałem z funkcji "file_get_contents" i na moim serwerze jest ok bo mam włączona obsługę tej funkcji ale na komercyjny już ta funkcja jest wyłączona i wywala mi błąd
czy można jakoś inaczej pobrać zawartość pliku z innego serwera ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak, cURL
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
oprócz file_get_contents zawsze możesz fopen próbować użyć.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Ta, zwłaszcza przy:
Cytat URL file-access is disabled in the server configuration in Zastanów się, co piszesz. fsockopen jak już, choć widziałem serwery, które nawet i to blokują. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 23:55 |