![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem:
Wynikiem zapytania zawsze jest 1 nawet jeśli nie znajdowała się w bazie liczba=3 a co za tym idzie żadne rekordy w bazie nie zostały zmienione. Przy wywoływaniu tego samego zapytania z konsoli: w bazie nie ma rekordu: liczba=3 (niezmodyfikowano)
w bazie jest rekord: liczba=4 (zmodyfikowano)
Jak osiągnąć wynik 0 przy zapytaniu z poziomu PHP jeśli nie modyfikowano żadnego rekordu w bazie? Można tu zastosować 2gie zapytanie SELECT... ale nie chciał bym wysyłać niepotrzebnych zapytań. Ten post edytował Gigante 18.08.2009, 20:32:20 |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiesz co zwraca funkcja mysql_query() dla UPDATE?
Chyba chodzi Ci o mysql_affected_rows -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiesz co zwraca funkcja mysql_query() dla UPDATE? zwraca liczbę wierszy, które zostały zmienione przez wykonanie zapytania SQL, które nie zwraca zbioru wynikowego. Chyba chodzi Ci o mysql_affected_rows Dziekuje za pomoc... o to właśnie mi chodzilo! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwraca liczbę wierszy, które zostały zmienione przez wykonanie zapytania SQL, które nie zwraca zbioru wynikowego. Wcale nie. Więcej info w manualu. -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
Drobna pomylka
mysql_affected_rows - zwraca liczbę wierszy, które zostały zmienione przez wykonanie zapytania SQL, które nie zwraca zbioru wynikowego |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:18 |