![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 1.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wczoraj zrobiłem temat z 3 zagadnieniami (w tym z tym pytaniem), lecz akurat na to nikt nie odpowiedział więc robię do tego oddzielny temat. Mam plik search.php:
I wyszukiwanie nie działa poprawnie, po wpisaniu jednej litery od jakiegoś filmu, czasami znajduje filmy z tą literą, lecz po wpisaniu np. "czerwony" od czerwonego października, albo "ekipa", oczywiście od ekipy ![]() Cytat ?szukaj=ekipa lecz strona jest tak jakby tego dopisku nie było, gdy wpisze się np. "kjsdbvnjk", jest jak powinno, czyli wyświetla się napis "Nic nie znaleziono", a po wpisaniu ekipa jest tak jakby,m dopiero co otworzył stronę. Co mogę zrobić, żeby było normalnie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Dwa pytanka. Dlaczego pobierasz trzy razy to samo (chyba, że czegoś nie widzę - ciężko się czyta kod bez indentacji ![]()
Poniższy kod to twoja sprawka czy bbcode na forum?
// Edit Jeszcze jedno (11 linia):
(24 linia) Skąd ci się bierze to $szukaj w zapytaniu? Ten post edytował ziqzaq 18.08.2009, 11:10:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 1.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 zapytanie jest po to, żeby sprawdzić błędy i je wyświetlić,
2 zapytanie po to, żeby w przypadku wystąpienia błędu, nie dopuścił do dalszego wykonania kodu ;p 3 zapytanie już do właściwego wykonania a następnie wyświetlenia szukanych fraz Mówię o błędach oczywiście w użytkowaniu, tzn nie wpisanie niczego, lub wpisanie nazwy, której w bazie nie ma (Nic nie znaleziono)
to mój zapis, napewno jest poprawny, takla jest budowa mysql_fetch_assoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, ale ja pobrałbym raz wyniki zapytania i na nich operował, a nie pobierał ich za każdym razem... jak chcesz.
Próbowałeś po linii 58 dać np. "print_r($szukane);" żeby zobaczyć czy cokolwiek dostajesz? Czy zmienna $ile pokazuje coś, sprawdzałeś ją (np. echo "Ilość wyników: " .$ile; )? Co do tego: "to mój zapis, napewno jest poprawny". Ja po takim kodzie: dostaję w php "Notice: Use of undefined constant b...", więc - nie zgodzę się z Tobą. Ten post edytował ziqzaq 18.08.2009, 11:38:02 |
|
|
![]()
|
|
ziqzaq, poducz się trochę więcej zanim zdecydujesz się mi pomóc w problemie, w którym nie do końca rozumiesz wszystkie funkcje.
Poszperaj w manualu trochę, np. tu: http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-assoc.php , a dowiesz się dlaczego akurat to jest poprawne |
|
|
![]()
|
|
Przestań się rzucać i popatrz na zagadkę.
Znajdź różnice. To jest z manuala: A tak ma być wg. Ciebie: Poprawnie, czy nie, o to jest pytanie. Polecam ustawić error_reporting(E_ALL); ini_set('display_errors', '1'); Pozdr. PS. I nie odpowiedziałeś na moje pytania. // edit: literówka Ten post edytował ziqzaq 18.08.2009, 17:07:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 23:44 |