![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuje na dwa sposoby połączyć się z MSSQLem, serwery na których próbuje:
- iq.pl ma with-mssql, ale przy próbie połączenia: nie mówi do mnie nic. - localhost: mówi do mnie: Warning: mssql_connect() [function.mssql-connect]: Unable to connect to server: -------.pl,1433\SQL01 in C:\xampp\htdocs\test\msconnect.php on line 36 Przy czym pewnie wynika to z innego poziomu błedów. Pytanie jednak, czemu z softu z connection stringiem takim samym mogę połączyć się z tym serwerem. include("adodb5/adodb.inc.php"); $db = NewADOConnection('mssql'); $db->Connect("----,1433\\SQL01", "-------", "-----", "---"); $result = $db->Execute("select ProductID, ProductName, Price from dbo.StoreProduct"); if ($result === false) die("failed"); while (!$result->EOF) { for ($i=0, $max=$result->FieldCount(); $i < $max; $i++) print $result->fields[$i].' '; $result->MoveNext(); print "<br>n"; } $linkMssql = mssql_connect('------,1433\\SQL01', '------', '-------') or die('MSSQL Error on Line '.__LINE__.': '.mssql_error()); if ($linkMssql) { print ("Połączono. <br />"); } else { print ("Brak połączenia. <br />"); } if (mssql_select_db('klimatsklep', $linkMssql)) { print ("Wybrano bazę. <br />"); } else { print ("Nie można wybrać bazy. <br />"); } mssql_select_db('--------',$linkMssql) or die('MSSQL Error on Line '.__LINE__.': '.mssql_error()); $zapytanie = "select ProductID, ProductName, Price from dbo.StoreProduct"; $wynik = mssql_query($zapytanie, $linkMssql); while ($row = mysql_fetch_array($wynik, MSSQL_ASSOC)) { printf("ID: %s Nazwa: %s", $row["ProductID"], $row["ProductName"]); } mysql_free_result($result); |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku:
Panel sterowania -> Narzędzie administracyjne -> Źródła danych ODBC Tam dobrze ustawić sterownik DSN użytkownika dla danego połączenia (być może działa bez, dawno temu to ustawiałem, i chyba coś nie działało bez tego) W xamppie miałem problem z biblioteką do MSSQL'a (ntwdblib.dll), trzeba było ściągać nową, ładować w systemie. Następnie korzystam z takiego połączenia:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem tkwi w tym, że finalnie ma to chodzić na OSach *nixowych współdzielonych więc jakoś ciężko widzę późniejszą migrację z tak napisanym softem w sposób bezproblemowy.
![]() Jakieś inne pomysły? Pozdr, p. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może PDO z mssql?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chętnie, ale bardzo ciężko znaleźć taki hosting współdzielony.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
O ile się orientuję, to do Unixów pozostaje jakiś sterownik ODBC dla MSSQL.
W PL takich serwerów nie znajdziesz, wiele hostingów w Wielkiej Brytanii oferuje usługi z MSSQL. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Chętnie, tylko jak bez uprawnień do narzędzi admina coś takiego odpalić. W końcu to sprawy globalnej konfiguracji serwera - a może googiel mnie wprowadza w bład i jednak się da?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To nie możesz napisać do administratora konkretnego hostingu...?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Mogę i pisałem do kilkunastu z pytaniem, czy choćby jest obsługa MSSQL w jednej z dwóch postaci --with-mssql lub pdo z driverem. I z pytaniem, czy w razie czego moga dokompilować... kiepsko
![]() Pozdr, p. |
|
|
![]()
|
|
Do MSSQL szukaj hostingu z Windows.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 21:16 |