![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Npisalem taka funkcje :
Przeszukuje ona plik tekstowy w poszukiwaniu spacji a nastepnie wrzuca wszystkie znalezione slowa do osobnych komorek w tabeli. Pozniej ze wszystkich wyrazow znajdujacych sie w tabeli chce usunac takie znaki jak ',' (przecinek) '.' (kropka) '-' (myslinik) itp itd. Jak widac dzieje sie to w tej linijce : Tylko teraz nie wiem jak w wyrazeniach regularnych dziala konstrukcja 'lub'. Tzn ze jak napotka kropke lub przecinek lub myslnij to ma go poprostu zlikwidowac z danej komorki tabeli......probowalem oddzielac znaki nawiasami okraglymi, kwadratowymi jak to widac wyzej ale nic nie dziala. Jak zastosuje takie cos : To elegancko wywala kropke ale juz bardziej zlozone wyrazenie jest dla mnei zagadka..... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Juz probowalem cos takiego :
Rowniez z nawiasami kwadratowymi i okraglymi, ale wywala caly czas ten sam blad : Cytat Warning: preg_replace() [function.preg-replace]: Unknown modifier '-' in C:\Apache\htdocs\PrackaMgr\class.Filter.php on line 18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
No ale co ty robisz?
![]() ![]() Miałes u górze przykład stworzenia wyrażenia
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zmylilo mnie cos kto napisal w innym poscie i myslalem ze znakiem '|' otwiera sie i zamyka wyrazenie, tak przynajmniej wynikala z tamtego postu.....
A jeszcze jedno pytanko : jak mam to wyrazenie : To jak mam tutaj wstawic jeszcze zeby bral pod uwage pojedynczy cudzyslow ? No bo podwojny cudzyslow normalnie bierze pod uwage ze wzgeldu na to ze zapytanie jest w pojedynczym....a jak to zrobic w pojedynczym cudzyslowem tzw apostrofem ![]() ---------------------------------------------- Ok, niewzne to byl banal.....sorry ![]() Ten post edytował Wolfie 17.08.2009, 11:55:52 |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A dlaczego tu sa 3 backslashe? mi sie to udalo zrobic za pomoca jednego :
ale teraz mam jeszcze problem jak usunac z tekstu '/' i '\'....... probowalem tak : Ale zadnej reakcji i slash i backslash normalnie pozostaja w stringu.....a do tego znowu pojawia sie apostrof .... ------------------------------------------------------- Ok zrobilem to tak : Ale nie wiem dlaczego trzeba uzyc 2x '\' przed backslashem....czy ewentyalnie apostrofem..... Ten post edytował Wolfie 17.08.2009, 12:07:04 |
|
|
![]()
|
|
Ta funkcja powie ci ile backslashy potrzebujesz przed znakiem http://pl.php.net/preg_quote
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:28 |