![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, napisałem taki kod:
Tworzy to menu w postaci: kategoria - podkategoria - podkategoria itd. Pytanie: Dlaczego po wcisnięciu w link podkategorii, znikaja wszystkie kategorie co sa pod spodem ? Podejrzewam, ze gdzies jest blad w kodzie i gdy tamta operacja sie wykona reszta juz sie niewykonuje, dlaczego tak sie dzieje ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pousuwaj te wszystkie or die(mysql_error()).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie dobrze, że je ma.
-------------------- film edit student
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki ma sens umieszczanie najpierw @ przed mysql_query(), a potem po nim or die(mysql_error()). Ja obstawiam, że to te die sprawia problemy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież lepiej wyświetlić błąd, niż nie wiedzieć. Niech usunie @.
-------------------- film edit student
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki ma sens umieszczanie najpierw @ przed mysql_query(), a potem po nim or die(mysql_error()). Ja obstawiam, że to te die sprawia problemy. Raczej odwrotnie. Przez zakomentowanie @mysql_query() die() się nie wykona, bo błąd zostaje wygaszony, ukryty. Usunięcie @ pozwoli uruchomić die() z błędem, będzie wiadomo co powoduje błąd. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej odwrotnie. Przez zakomentowanie @mysql_query() die() się nie wykona, bo błąd zostaje wygaszony, ukryty. Usunięcie @ pozwoli uruchomić die() z błędem, będzie wiadomo co powoduje błąd. Usunełem @ z przed dwóch zapytań, ale nadal to samo i nie wyrzuca zadnego błedu, czy ktos ma jakis pomysl ? Z gory dziekuje za pomoc Z usunięciem or die też próbowałem, ale niestety bez żadnych zmian. Proszę o pomoc! Ten post edytował piotr485 17.08.2009, 13:46:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po każdym zapytaniu rób debug zapytania, następnie sprawdź sobie każde zapytanie np w SQLyog, czy MySQL Query Browser.
Debug:) A potem w źródle strony będziesz miał ładnie w komentarzach zapytania. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po każdym zapytaniu rób debug zapytania, następnie sprawdź sobie każde zapytanie np w SQLyog, czy MySQL Query Browser. Debug:) A potem w źródle strony będziesz miał ładnie w komentarzach zapytania. Zrobiłem tak jak mówisz i się okazuje, że w źródle niczego nie brakuje, tak więc nie wiem jakim cudem to znika, może to wina js ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sensie że w źródle są wyświetlone wszystkie kategorie a na stronie ich nie wyświetla? ta strona jest na jakimś serwerze? możesz podać link?
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak jak mówisz i się okazuje, że w źródle niczego nie brakuje, tak więc nie wiem jakim cudem to znika, może to wina js ? ![]() W źródle masz zapytania, teraz sprawdź w jakimś sql mangerze (SQLyog, phpMyadmin) co zwracają te zapytania, bo może nie przekazuje zmiennych do zapytania, albo cudzysłowy trzeba poprawić, etc. Jak sprawdzisz i okaże się, że zapytania zapisane w źródle są poprawne, to wtedy trzeba szukać błedów w kodzie... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 1.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmień na:
I te nawiasy dodaj w taki sposób do każdej takiej pętli while. Spróbuj, może pomoże ![]() Ten post edytował Rookie 18.08.2009, 11:15:52 |
|
|
![]()
|
|
@Rookie co dają wg Ciebie te nawiasy? Do czego służą?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 1.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem podobny problem,
po zalogowaniu skrypt miał odczytywać dane z bazy za pomocą (podobne w działaniu co mysql_fetch_array) niestety zmiennych nie "wypuszczał" poza pętlę while, ani nawet kiedy zrobiło się
nie przypisywał jej do sesyjnej, dopiero po objęciu zwykłymi nawiasami, przypisywał je do sesji. Autor tematu nie odezwał się co do działania po zastosowaniu mojego pomysłu więc mam nadzieję, że zajrzał, spróbował i zadziałało, tylko po prostu nie odpisał ![]() Ale mam nadzieję, że jeszcze odpisze i rozwieje wątpliwości co do działania tego, co napisałem. EDIT: I właśnie zauważyłem, że chyba również powinien zmienić mysql_fetch_array, na mysql_fetch_assoc, bo array robi tablicję $row[0] $row[1] itd., bez nazw EDIT2: Czyli autor powinien mieć tak:
I w każdej takiej pętli while powinien mieć mysql_fetch_assoc i objęte zmienne $row[] nawiasami. Pozdrawiam. Ten post edytował Rookie 19.08.2009, 10:06:47 |
|
|
![]()
|
|
Miałem podobny problem, po zalogowaniu skrypt miał odczytywać dane z bazy za pomocą (podobne w działaniu co mysql_fetch_array) niestety zmiennych nie "wypuszczał" poza pętlę while, ani nawet kiedy zrobiło się
nie przypisywał jej do sesyjnej, dopiero po objęciu zwykłymi nawiasami, przypisywał je do sesji. Autor tematu nie odezwał się co do działania po zastosowaniu mojego pomysłu więc mam nadzieję, że zajrzał, spróbował i zadziałało, tylko po prostu nie odpisał ![]() Ale mam nadzieję, że jeszcze odpisze i rozwieje wątpliwości co do działania tego, co napisałem. Pozdrawiam. Zastosowałem się do tego, ale niestety niepomogło, jak również sprawdziłem wszystkie zapytania w php_my_admin i przy 3 zapytaniu wyszla dziwna tabelka, ale i tak bede pisal wszystko od nowa aby niezagniezdzac zapytan w zapytaniu - tylko wyswietlic wszystko za pomoca tablic, zobaczymy czy wtedy problem bedzie sie powtarzal |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 17:03 |