![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam takie oto zapytanie do bazy mysql
niestety nie sortuje mi liczb malejaca tylko jakos losowo, tabela w bazie mysql jest jako INT(11) co moze byc tego przyczyna? z gory dziekuje za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 8 Dołączył: 19.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$sql = 'Select * from tekst where widoczne>0 order by pozycja Desc Limit '.$count.' offset '.$offset.';';
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Chelo.... Ja bym się zastanawiał czy olać w warunku WHERE pozycja > 0, bo czort wie co tam siedzi. Jeśli będą wartości liczbowe jakieś to pół biedy, bo DESC faktycznie nam sprawę załatwi. Gorzej jeśli tam wskoczy NULL czy inne ustrojstwo bo nie wiadomo jak zareaguje na to baza. Czy wrzuci takie rekordy na początek czy może na koniec? Powinna niby na początek, przed wszystkimi wartościami w przypadku NULL, ale kto ja tam wie co zrobi faktycznie
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Gorzej jeśli tam wskoczy NULL czy inne ustrojstwo bo nie wiadomo jak zareaguje na to baza Jest funkcja, którą możesz przecież zmieniać typy dynamicznie, w zapytaniu. ;] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Można i zmieniać dynamicznie, ale WHERE powinien to zrobić szybciej. No i jakby na to spojrzeć logicznie to te rekordy z nullami są dla nas nieistotne, więc można je wyeliminowac z wyniku.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:10 |