![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam małą prośbę odnośnie takiego skryptu: Chcę zrobić zapytanie do bazy żeby system wyszukał mi dany rekord. Zapytanie odnosi się do całej tabeli a w niej znajdują się 3 kolumny. I teraz właśnie konieczne jest zapytanie złożone w postaci kilku wyrazów. Następnie wypisanie wierszy rekordów do których by pasowało zapytanie. Proszę o pomoc -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o % LIKE % , WHERE, i OR / AND (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
najlepiej na webmade tam był chyba fajny tutorial z którego się uczyłem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) był nawet temat robimy prostą wyszukiwarkę ;D |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taka rada... zamiast zamieniać " na \" w kodzie html echo zaczynaj tak: echo ' HTML ';
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taka rada... zamiast zamieniać " na \" w kodzie html echo zaczynaj tak: echo ' HTML '; dzieki za rade a może uzasadnisz ją dlaczego? poczytaj o % LIKE % , WHERE, i OR / AND (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) najlepiej na webmade tam był chyba fajny tutorial z którego się uczyłem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) był nawet temat robimy prostą wyszukiwarkę ;D dzieki wielkie za rade ale nic tam nie znalazłem... :-( Pozdrawiam Ten post edytował fx57 17.08.2009, 22:38:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 18.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Może to Ci pomoże: http://www.webtips.pl/post15745.html
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytania mozesz sobie tworzyc tak samo w zmiennych jak i
zdania, czesci stron, etc ... Wiec zbuduj sobie w zmiennej zapytanie :
Wczesniej oczywiscie musisz zadbac zeby np fraza miala nie mniej niz 3 znaki, zeby nie bylo znakow specjalnych, itd ... to zalezy wylacznie od Ciebie. Teraz LIKE oznacza jak i to co jest w cudzyslowie. Jesli podasz przed : a. %fraza - to poczatek nie ma znaczenia, koniec szukanego zdania musi sie zgadzac b. %fraza% - szukana czesc moze stac na poczatku, srodku lub koncu c. fraza% - szukane slowo musi sie zaczyna tak jak fraza, dalsza czesc nie ma znaczenia. Czyli jesli dla przykladu w bazie masz loginy Tomek, Marek, Kasia, Timek i zadasz pytanie : LIKE '%mek' to otrzymasz dwie odpowiedzi : Tomek i Timek ... Oczywiscie takie pytania mozesz laczyc :
W tym wypadku baza bedzie przeszukiwana wedlug dwoch slow i musza one zawierac sie w znalezionych wynikach jednoczesnie. Jesli postawisz OR to moga wystepowac slowa w wiekszej ilosci rekordow. Mozesz oczywiscie tez sortowac wyniki wedlu zadanych kryteriow co masz w ponizzszym przykladzie : ORDER BY data_przyl limit 5
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 19:58 |