![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym zrobić delikatnie zaawansowaną podstronę. Chodzi mi o to żeby wyświetał się prosty forumularz: Twój pseudonim: [pole do w pisania tekstu] [przycisk wyślij] Teraz ktoś podaje pseudonim. I teraz tak. Wartość jest wysyłana do tabeli w bazie danych, a POD FORUMLARZEM dodawany jest obrazek wedlug linku: www.jakastrona.pl/pseudonim, który został podany.png Dobrze by było, żeby skrypt sprawdzał, czy taki pseudonim jest już w bazie danych. Dobrze by też było gdyby te obrazki były jakoś segregowane, np po nazwa podanych pseudonimów. Z góry wielkie dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Chcesz zrobić czy chcesz, żeby ktoś za ciebie zrobił? Bo twój post jednoznacznie wskazuje na to drugie.
Cytat Dobrze by było, żeby skrypt sprawdzał, czy taki pseudonim jest już w bazie danych. Dobrze by też było gdyby te obrazki były jakoś segregowane, np po nazwa podanych pseudonimów. Ja ci powiem co będzie dobrze. Jak ruszysz dupę do manuala i choć trochę sie wysilisz. http://php.net/mysql_query - zapytania A po co ten obrazek? Uploudowany czy jak? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 19 Dołączył: 30.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google -> mysql insert, mysql select, mysql order by
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 37 Dołączył: 1.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosisz o pomoc ale nie zadajesz żadnego pytania, jeśli oczekujesz że ktoś napisze za Ciebie taki skrypt to taki post powinien znaleźć się raczej w Giełdzie ofert a nie tutaj.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o baze gamercard - strona mygamercard generuje dla kazdego gamercarda - ktos podaje swoj gamercard a skrypt daje obrazek wedlug linku
nie chodzi mi to zeby mi ktos robil skrypt - chodzi mi o podstrne dla forum mybb - napisalem w ten sposob zeby nikt sie nie zastanawial jkak to polaczyc z mybb i jak tam sie wogole robi podstrony - to juz sam zrobilem dalej robie sobie tableke w bazie:
dalej daje ten forumularz:
tyle dałem rade sam zrobić - chodzi mi o to co dalej nie podawałem tego, bo myślałem, że mnie może jakoś niekierujecie, nie chciałem też utrudniać komuś zadania by robił to na ten wzór czy coś w tym stylu faktycznie wygłądało to tak, jakbym zlecał za darmo komuś wykonanie skryptu - sorry |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 37 Dołączył: 1.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
webber napisał Ci na górze które dokładnie zapytania mysql będą przydatne. Przy uzupełnieniu GameCard'a robisz SELECT do bazy danych z loginem który chce użyć użytkownik. Jeśli wynik zapytania nie będzie pusty to znaczy, że GameCard jest już zajęty, jeśli natomiast wynik będzie pusty to robisz INSERT z GameCardem. Nie zapomnij też dodać dodatkowej tabeli gdzie będziesz przechowywał numery id użytkowników (aby potem przy wyświetlaniu GameCardów wiedzieć który GameCard należy do którego użytkownika).
Jak już to zrobisz i będziesz się jeszcze chciał pobawić i usprawnić skrypt to możesz zrobić relacje w bazie danych z ON DELETE CASCADE dzięki czemu przy kasowaniu użytkownika z bazy danych skasujesz też jego GameCarda z bazy danych bez potrzeby pisania dodatkowego kodu php. |
|
|
![]()
|
|
kasować będę w bazie - nie bede robil zbyt czesto wiec to nie problem
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 14:14 |