Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php][mysql]Prosta strona z zapytaniem do bazy danych, proszę o pomoc :D
barczynski luka

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Chciałbym zrobić delikatnie zaawansowaną podstronę. Chodzi mi o to żeby wyświetał się prosty forumularz:

Twój pseudonim:
[pole do w pisania tekstu] [przycisk wyślij]

Teraz ktoś podaje pseudonim. I teraz tak. Wartość jest wysyłana do tabeli w bazie danych, a POD FORUMLARZEM dodawany jest obrazek wedlug linku:

www.jakastrona.pl/pseudonim, który został podany.png

Dobrze by było, żeby skrypt sprawdzał, czy taki pseudonim jest już w bazie danych. Dobrze by też było gdyby te obrazki były jakoś segregowane, np po nazwa podanych pseudonimów.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Chcesz zrobić czy chcesz, żeby ktoś za ciebie zrobił? Bo twój post jednoznacznie wskazuje na to drugie.

Cytat
Dobrze by było, żeby skrypt sprawdzał, czy taki pseudonim jest już w bazie danych. Dobrze by też było gdyby te obrazki były jakoś segregowane, np po nazwa podanych pseudonimów.

Ja ci powiem co będzie dobrze. Jak ruszysz dupę do manuala i choć trochę sie wysilisz.
http://php.net/mysql_query - zapytania

A po co ten obrazek? Uploudowany czy jak?
+Quote Post
webber

-----

Google -> mysql insert, mysql select, mysql order by
+Quote Post
Berg

-----

Prosisz o pomoc ale nie zadajesz żadnego pytania, jeśli oczekujesz że ktoś napisze za Ciebie taki skrypt to taki post powinien znaleźć się raczej w Giełdzie ofert a nie tutaj.
+Quote Post
barczynski luka

-----

chodzi o baze gamercard - strona mygamercard generuje dla kazdego gamercarda - ktos podaje swoj gamercard a skrypt daje obrazek wedlug linku

nie chodzi mi to zeby mi ktos robil skrypt - chodzi mi o podstrne dla forum mybb - napisalem w ten sposob zeby nikt sie nie zastanawial jkak to polaczyc z mybb i jak tam sie wogole robi podstrony - to juz sam zrobilem

dalej robie sobie tableke w bazie:

1. <?php
  2. $lacz = mysql_connect( "moj host", "moja nazwa usera db", "moje haslo db" );
  3. $zapytanie = 'CREATE DATABASE bazagt';
  4. $wykonaj = mysql_query ( $zapytanie );
  5. if($wykonaj){
  6. echo 'Nowa baza danych utworzona pomyślnie.';
  7. }
  8. else{
  9. echo 'Baza nie mogła zostać utworzona!';
  10. }
  11. ?>

dalej daje ten forumularz:

1. <input type="text" name="gamertag" value="Tutaj wpisz swój gamertag" size="45" maxlength="65"><input type="submit" value="Wyślij">

tyle dałem rade sam zrobić - chodzi mi o to co dalej
nie podawałem tego, bo myślałem, że mnie może jakoś niekierujecie, nie chciałem też utrudniać komuś zadania by robił to na ten wzór czy coś w tym stylu

faktycznie wygłądało to tak, jakbym zlecał za darmo komuś wykonanie skryptu - sorry
+Quote Post
Berg

-----

webber napisał Ci na górze które dokładnie zapytania mysql będą przydatne. Przy uzupełnieniu GameCard'a robisz SELECT do bazy danych z loginem który chce użyć użytkownik. Jeśli wynik zapytania nie będzie pusty to znaczy, że GameCard jest już zajęty, jeśli natomiast wynik będzie pusty to robisz INSERT z GameCardem. Nie zapomnij też dodać dodatkowej tabeli gdzie będziesz przechowywał numery id użytkowników (aby potem przy wyświetlaniu GameCardów wiedzieć który GameCard należy do którego użytkownika).

Jak już to zrobisz i będziesz się jeszcze chciał pobawić i usprawnić skrypt to możesz zrobić relacje w bazie danych z ON DELETE CASCADE dzięki czemu przy kasowaniu użytkownika z bazy danych skasujesz też jego GameCarda z bazy danych bez potrzeby pisania dodatkowego kodu php.
+Quote Post
barczynski luka

-----

kasować będę w bazie - nie bede robil zbyt czesto wiec to nie problem
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.09.2025 - 14:14