![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siema. Mam taki kod:
index.php
captcha.php
Jak to przerobić na poprawnie działająca captche, bo mimo to zawsze będzie się pokazywać błąd, że źle przepisaliśmy numerek. Nie chcę innych poradników, jak zrobić captche, bo chcę zrobić swoją, z obrazka, a nie, że PHP za mnie zrobi kwadrat, sam wszystko wypisze etc. :] Jak by co, wiem, że to łatwo złamać, ale ja to zmienie. Pozdro. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko robisz ok, ale zmienna $numer jest pamiętana tylko do czasu zakończenia działania skryptu generującego obrazek. Po wygenerowaniu captch'y (czyli po wczytaniu strony przez przeglądarkę) wszystkie zmienne są kasowane z pamięci serwera. Więc przy drugim wywołaniu strony nie może być spełniony warunek
, bo $number jest pusta (zrób sobie var_dump($number) i sprawdź). Rozwiązanie? Zapamiętuj zmienną w sesji. Ten post edytował sowiq 15.08.2009, 15:57:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki, działa :]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:04 |