![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, nie wiem w jaki sposób sprawdzić czy w przesyłanym w zmiennej get tekście znajdują sie tylko "normalne" znaki dostępne na klawiaturze czyli a-z, A-Z, 0-9, !@#$%^&*() itd. bez np. czegoś takiego: Í
z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej zastosować funkcje filtrujące? Sam napisałeś, że chodzi ci o zawartość GET-a, więc czy nie łatwiej będzie zastosować kilka funkcji filtrujących?
Jeżeli już na prawdę chcesz przeszukać to wyrażenie regularne na pewno pomorze. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale ja chcę zrobić coś takiego że jak zmienna zawiera jakikolwiek z tych brzydkich znaczków to ma być w ogóle nie przepuszczona.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to wyrażenia regularne + warunek i gotowe.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ale nie wiem jak sformułować ten zestaw znaków które będą przepuszczane ;/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.programuj.com/artykuly/www/regularne.php
glownie wazne: Cytat * [[:alpha:]] - wszystkie litery * [[:alnum:]] - wszystkie litery oraz cyfry * [[:digit:]] - cyfry * [[:xdigit:]] - liczby w systemie szesnastkowym * [[:lower:]] - małe litery * [[:upper:]] - duże litery * [[:punct:]] - znaki interpunkcji ale cala wiedza z tamtad Ci sie na pewno nie raz przyda;) -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
no tak ale co z innymi znakami jak !@#$%^&*()
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [[:punct:]] - znaki interpunkcji yyyyy.... czy cos jest nie wyrazne? -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:34 |