![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Jak policzyć długość stringa pomijając znaczniki html ?
echo strip_tags($tekst); Nie pomaga Np $tekst="<div>tekst stringa</div>"; wyświetla że jest ich 24, a jak pominąć te 11, które tworzą tagi html ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
działa !
Ja robiłem: echo strip_tags($tekst); echo strlen($tekst); I dlatego sie kaszaniło, dzięki! Jeszcze jedno małe pytanko ![]() Jeżeli include'uje plik.php do main.php i chce policzyć jego cały string plik.php bez znaczników. Da się go w jakiś sposób zaimportować do zmiennej ? Jest jakieś inne wyjście oprócz wsadzenia wszystkiego co jest w plik.php do $zmienna="..." ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem...
Taki trick. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]() ![]()
|
|
mam plik tresc.php:
<div id="cont"> <strong>blablabla</strong> </div> i również main.php <?php //$zmienna=include('tresc.php'); //strlen(strip_tags($zmienna)); ?> Chcę osiągnąć coś w tym stylu, myślę że teraz jest zrozumiałe // korzystaj z BBcode! // ayeo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ayeo wiesz czemu Twoje rozwiązanie nie zadziała? Bo plik nie zostanie przepuszczony przez parser... A skoro coś jest w .php to zapewne musi przelecieć przez parser.
A autor dlaczego nie spróbował mojego rozwiązania ? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]()
|
|
Sposób ayeo działa problem pajawia się z innej strony.
Gdy zliczam strlen(strip_tags($zmienna)); to wychodzi o jeden za dużo! Wynik to 6, a tresc.php : <strong>12345</strong> W oba sposoby działają prawidłowo jednak w obu zwracana jest wartość o 1 za dużo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze jakas spacja tam gdzies jest, na koncu etc?
@fifi, a nie lepsze by bylo ob_get_contents;D? -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]() ![]()
|
|
Nie ma żadnych spacji. Nawet jak wyczyszczę cały plik tresc.php to pokazuje '1'
|
|
|
![]()
|
|
Sposób ayeo działa problem pajawia się z innej strony. Gdy zliczam strlen(strip_tags($zmienna)); to wychodzi o jeden za dużo! Wynik to 6, a tresc.php : <strong>12345</strong> W oba sposoby działają prawidłowo jednak w obu zwracana jest wartość o 1 za dużo. a zrób var_dump dla wyniku zamiast zliczać. Nie jestem pewien ale może zaczynać się od zera w systemie binarnym dlatego pokazuje o jeden więcej. moze jakas spacja tam gdzies jest, na koncu etc? @fifi, a nie lepsze by bylo ob_get_contents;D? Przyjrzyj się. Jest tam. ![]() Ten post edytował fifi209 14.08.2009, 19:01:31 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to wniosek jest prosty - zawsze daje liczbe o jeden wyzsza, wiec po prostu daj -1;)
@fifi, oj ja slepy;) kawalek pozniej w poscie bylo file_get_contetns, i mi sie skojazylo ze to tam;) sory;) -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
No tak
var_dump($dlugosc); zwraca wynik 1, wszystko jasne Teraz tylko pytanie Który sposób lepszy? |
|
|
![]()
|
|
No tak var_dump($dlugosc); zwraca wynik 1, wszystko jasne Teraz tylko pytanie Który sposób lepszy? Jeżeli treść jest statyczna to ayeo, jeżeli dynamiczna to mój. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
ok, dzięki wielkie za pomoc
Kurde no jeszcze raz jednak odświeżam ![]() Nie potrafię tego wszystkiego do kupy zebrać. Chcę żeby tekst skrócił się gdy będzie powyżej 100 znaków jednak po operacji substr i usunięciu znaczników html tekst nie jest stylowany. Czy jest to w ogóle możliwe dla includowanego tresc.php ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:25 |