![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Was serdecznie forumowicze. Mam do Was pytanie, otóż robię formularz do rejestracji nowych użytkowników. Wygląda on tak:
Jak widać formularz posiada już jedną akcję która wysyła dane do innej strony na któerj jest procedurka ładująca owe dane do bazy. Formularz wykorzystuje java script i ajax do walidacji wprowadzonych danych. Chciałem formularzowi dodać jeden trik który będzie sprawdzał czy dany login jest już w bazie czy może jest wolny, miałem to napisać w ajax ale przeczytałem że do tego musi być następna "action". Moje pytanie brzmi czy może być kilka acji w jednym formularzu? Drugim pytaniem jest to że czytałem również na forum że warto przeprowadzić walidację zarówno po stronie klienta jak i serwera, ja mam zrobioną po stronie klienta ale jak zrbić po stronie serwera trzeba do tego zrobić osobną stronę która będzie sprawdzać dane zanim przekaże je do strony z procedurą wprowadzającą dane do bazy? Ostatnim pytaniem jest to czy zamiast robić walidację po stronie serwera nie można zrobić np triku że jeżeli skrypt nie jest spełniony to nie pojawi wię przycisk "submit"? Pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za odpowiedzi |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Drugim pytaniem jest to że czytałem również na forum że warto przeprowadzić walidację zarówno po stronie klienta jak i serwera, ja mam zrobioną po stronie klienta ale jak zrbić po stronie serwera trzeba do tego zrobić osobną stronę która będzie sprawdzać dane zanim przekaże je do strony z procedurą wprowadzającą dane do bazy? Ostatnim pytaniem jest to czy zamiast robić walidację po stronie serwera nie można zrobić np triku że jeżeli skrypt nie jest spełniony to nie pojawi wię przycisk "submit"? Polecam zrobić jeszcze walidację po stronie serwera... nie wszyscy mają włączoną obsługę javascript w przeglądarkach... Jak trafi Ci się taki użytkownik to obojętnie co wpisze dane zostaną wysłane. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 18.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Ostatnim pytaniem jest to czy zamiast robić walidację po stronie serwera nie można zrobić np triku że jeżeli skrypt nie jest spełniony to nie pojawi wię przycisk "submit"? Można obejść, lepiej sprawdzić wysyłane dane. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za wskazówki dobrze podejrzewałem z tą walidacją po stronie serwera. A właśnie jak napisać taką funkcję czy mogło by być coś takiego:
Zakładając że w function było by więcej no i do pola imput odpowiadającemu email trzeba nadać wartość value='$email', i jak zrobić żeby funkcje te zadziałały po kliknięciu przycisku wyślij. Chodzi o to że jak klikniemy na wyślij to żeby formularz sprawdził pola a później przekierował je do strony z procedurą dodawania danych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2009 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja u siebie używam takiej funkcji do weryfikacji e-maili
a tak wywołuję funkcje
Gdzie pod $email podstawiam I dodałem ją do pliku który dodaje dane. Jeżeli e-mail nie przejdzie weryfikacji to dane się nie dodadzą. Ten post edytował Adis92 14.08.2009, 01:35:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do pytania o zajętość nicku...
Nie widzę problemu... Podpinasz np. jquery (najprościej bawić się z ajaxem) dodajesz onblur dla inputa z nickiem, i wtedy ajaxem sprawdzasz. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 07:49 |