![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 16.08.2006 Skąd: szy-ły Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem, mam tabelę:
tabela ta trzyma wpisy dot. interwencji serwisantów u klienta. każda interwencja to kolejny wpis (tabele na potrzeby zapytania na forum oczywiście uprościłem) status awarii to % reprezentacja wykonania zadania, w tym momencie ostatni wpis przy każdym kliencie jest najświeższy. i chcialbym wyświetlić tabelke z najświeższymi wpisami przy każdym kliencie. robie tak:
w tym momencie ID AWARII wyświetlają sie poprawne ale STATUS_AWARII wyświetla się pierwszy dodany do danego klienta, czyli jak klient ma wpis o statusie awarii 25 pozniej 50 i 100, to chcialbym zeby wyświetlił się ten ostatni (jakby nie było z najwyższym ID) a wyświetla się ten pierwszy :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Chodziło Ci o wyświetlenie ostatniego wyniku ? Może pokaż jak Ci wychodzi, a jak chcesz mieć zrobione. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno działać -------------------- Sztuką jest widzieć to czego nie widać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 16.08.2006 Skąd: szy-ły Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zakladając ze mam dane
id_awarii | nazwisko_klienta | status i mam dane 1 | Kowalski | 0% 2 | Kowalski | 25% 3 | Kowalski | 50% 4 | Kowalski | 100% 5 | Nowak | 50% 6 | Nowak | 25% 7 | Nowak | 100% 8 | Nowak | 50% 9 | Nowak | 25% 10 | Nowak | 0% i chciałbym zobaczyc: 4 | Kowalski | 100% 10 | Nowak | 0% patryczakowy - nie chce widzieć najyższego statusu dla danego klienta tylko ostatnio wprowadzony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Dodaj kolumnę dodany i wprowadź tam datę (możesz też z godziną) dodania rekordu.
DATE, DATETIME Ten post edytował Wicepsik 13.08.2009, 17:42:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
mam kolumne z datą, tylko chodzi mi o zrobienie tego poprzez poszukanie awarii dla danego klienta z najwyzszym ID awarii, przeciez da sie to bez sprawdzania daty wyrzucic?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
no to nie idzie:
? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
niebardzo rozumiem ticetID, ogolnie nie ma wiekszego problemu żebym dodał nową kolumne, NAJNOWSZE, i tam dawac 0 lub 1 ale chodziło o to że chciałem to rozwiązać bardziej pr0 a nie mnożyć kolejne kolumny, mozna też lecieć po dacie, tylko date zapisuje jako 2009-08-02 nie jako timestamp.
a jak będzie z optymalnością? lepiej dodać kolumne NAJNOWSZE i sprawdzać czy o czy 1 czy po timestampie sprawdzać gdzie jest najwyższy? czy to nie obciąży bardziej bazy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Kolumny sobie dostosuj, to było tylko przykładowe, ban na myślenie...?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 14:05 |