![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam projekt systemu CMS, który jest z każdym zleceniem rozwijany, niestety kodu jest tak dużo, że trudno zapanować nad kontrolą wersji. Wcześniej jako systemu kontroli wersji używałem SVN, lecz było to w projekcie posiadającym jedną gałąź. Obecnie tych gałęzi docelowo ma być więcej. System kontroli wersji jaki wybrałem to Co chcę osiągnąć? Na przykład taką strukturę projektu: -CMS |__TRUNK - aktualna |__TAGS |__zlecenie_1 |__zlecenie_2 ... |__BRANCHES |__wersje niestabilne, inne gałęzie testowe Programuje w Netbeans bezpośrednio na plikach znajdujących się w public_html lokalnego serwera (istnieje możliwość kopiowania plików z folderu projektu do innej lokalizacji), system to Linux. // powód edycji: zmieniłem wybór systemu (głównie dzięki sugestii @ucho) Ten post edytował grzesiek_g 13.08.2009, 16:03:25 -------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, że się wtrącę ale dlaczego nie Mercurial? Ma wsparcie NetBeans i wydawało mi się, że na placu boju pozostał już tylko Git i właśnie HG a pozostałe systemy rozproszone np Darcs schodzą już na margines.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogę spróbować i Merculical, głównie chodzi mi o wskazówki jak dobrze to rozplanować, czyli w/w struktura repozytorium, oddzielne podkatalogi w public_html...
-------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu właściwie nie SVN? Widziałem zastosowania na wielu gałęziach dokłądnie w tej struktórze jaką podałeś. Poczytaj o narzędziu svnmerge. Tutaj więcej informacji.
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie skończyłem konfigurację Mercurial + NetBeans + Trac. SVN nie ponieważ bardzo zaśmieca mi katalogi.
Zrobilem taką strukturę: CMS |__cms #główna gałąź |__ zlecenie_1 #gałęzie wywodzące się z głównej W Mercurial logicznie taką strukturę chcę zachowywać natomiast na dysku mam to w jednym katalogu CMS, wchodząc do katalogu: Kod hg init cms cd cms # tutaj wrzuciłem do katalogu CMS/cms/ pliki projeku hg add hg commit -m "Initial commit" cd .. hg clone cms frp Po kolei: 1. inicjalizacja 2. do utworzonego przez Mercurial katalogu wrzuciłem pliki 3. dodanie plików przez hg add 4. Zatwierdzenie zmian - commit 5. powrót do katalogu wyżej 6. sklonowanie brancha Jak na razie nie testowane przenoszenie plików pomiędzy gałęziami, integracja z Trac dzięki odpowiedniej wtyczce. -------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 22:41 |