Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP] Dodanie kilku pól wyboru do bazy, do jednego pola, Nie mogę wymyślić jak to zrobić ...
marekpb
post 12.08.2009, 15:40:28
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Mam takie pytanko. Mam kilkanaście pól wyboru checkbox i chciałbym dodać do bazy danych np. cztery pola wyboru lecz do jednego pola w bazie danych. Mam nadzieję że mnie rozumiecie. Bo normalnym sposobem dodaje mi tylko ostatnie pole ... Dodam że wszystkie name mam takie same (to chyba źle), ale jak dam żeby każde było inne to jak dodać kilka do jednego pola do bazy danych. Bardzo proszę o podpowiedź, bo nie mogę wymyślić, jak to zrobić. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

1. ...
  2. <tr>
  3. <td><input type="checkbox" name="inne" value="taras" />Taras</td><td><input type="checkbox" name="inne" value="wanna" />Wanna</td>
  4. </tr>
  5. <tr>
  6. <td><input type="checkbox" name="inne" value="stan surowy" />Stan surowy</td><td><input type="checkbox" name="inne" value="pralka" />Pralka</td>
  7. </tr>
  8. <tr>
  9. <td><input type="checkbox" name="inne" value="biały montaż" />Biały montaż</td><td><input type="checkbox" name="inne" value="lodówka" />Lodówka</td>
  10. </tr>
  11. ...

Dodawanie do bazy:

1. ...
  2. $sql = "INSERT INTO pierwotny(typ, typ2, ilosc_pokoi, pietro, dom_typ, zloza, wojewodztwo, powiat, gmina, ulica, dzielnica, powierzchnia, cena, opis, inne, akceptacja1, akceptacja2)
  3. VALUES('" . $_POST['typ'] . "', '" . $_POST['typ2'] . "', '" . $_POST['ilosc_pokoi'] . "', '" . $_POST['pietro'] . "', '" . $_POST['dom_typ'] . "'
  4. , '" . $_POST['zloza'] . "', '" . $_POST['wojewodztwo'] . "', '" . $_POST['powiat'] . "', '" . $_POST['gmina'] . "', '" . $_POST['ulica'] . "'
  5. , '" . $_POST['dzielnica'] . "', '" . $_POST['powierzchnia'] . "', '" . $_POST['cena'] . "', '" . $_POST['opis'] . "', '" . $_POST['inne'] . "'
  6. , '" . $_POST['akceptacja1'] . "', '" . $_POST['akceptacja2'] . "');";
  7. ...

Ten post edytował marekpb 12.08.2009, 15:42:29
Go to the top of the page
+Quote Post
Wicepsik
post 12.08.2009, 15:48:12
Post #2

Ostrzeżenie: (20%)
X----

1. implode('|', $_POST['inne']);

Będziesz miał w bazie wanna|taras|cos|cos2

implode

--------------------
+Quote Post
marekpb
post 12.08.2009, 16:14:11
Post #3

-----

Dziwne, wywala mnie takim błędem. Co może być nie tak ?
  1. Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /home/marekpbi/domains/marekpb.ionic.pl/public_html/test/add_ogloszenie_pierwotny.php on line 71

A zrobiłem to tak:
  1. $inne = implode('|', $_POST['inne']);
  2.  
  3. ...
  4.  
  5. $sql = "INSERT INTO pierwotny(typ, typ2, ilosc_pokoi, pietro, dom_typ, zloza, wojewodztwo, powiat, gmina, ulica, dzielnica, powierzchnia, cena, opis, inne, akceptacja1, akceptacja2)
  6. VALUES('" . $_POST['typ'] . "', '" . $_POST['typ2'] . "', '" . $_POST['ilosc_pokoi'] . "', '" . $_POST['pietro'] . "', '" . $_POST['dom_typ'] . "'
  7. , '" . $_POST['zloza'] . "', '" . $_POST['wojewodztwo'] . "', '" . $_POST['powiat'] . "', '" . $_POST['gmina'] . "', '" . $_POST['ulica'] . "'
  8. , '" . $_POST['dzielnica'] . "', '" . $_POST['powierzchnia'] . "', '" . $_POST['cena'] . "', '" . $_POST['opis'] . "', '" . $inne . "'
  9. , '" . $_POST['akceptacja1'] . "', '" . $_POST['akceptacja2'] . "');";

+Quote Post
sadistic_son
post 12.08.2009, 18:35:47
Post #4

-----

Cytat(webber @ 11.08.2009, 21:08:25 ) *
może to Cię nakieruje...

http://www.theblog.ca/update-multiple-rows-mysql

ja dziś miałem problem z updatem wielu rekordów smile.gif

--------------------
Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami...

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-
Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc!
-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:48